Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Oly távol vagy tőlem (?)
2024-03. szám / B. ZS.

A zenetanítás online lehetőségeiről szervez fórumot a Hangőr Egyesület Poptanítás mun­ka­csoportja március 27-én a Budapest Music Centerben. A négy előadásból és három panel­be­szél­getésből álló fórumot az egyesület Facebook oldalán élőben közvetítik.

A könnyűzene oktatás lehetőségeivel is foglalkozó Hangőr Egyesület 2017-ben rendezett a témában először konferenciát, majd tavaly és tavalyelőtt már úgynevezett szakmai fórumokra invitálta az érdek­lő­dőket. A 2022-es Könnyű zenét vinni az iskolákba? fórum a műfaj közoktatásban való megjelenésének lehetőségeit és nehézségeit járta körül, míg a tavaly februári találkozó témája a könnyűzenét átadó pe­da­gógusok képzése, segítése volt. Már ezeken a rendezvényeken is ér­ző­dött azonban, hogy a zenetanítás és az online tér kapcsolata előbb-utóbb megkerülhetetlen téma lesz.
hirdetés

Az első zenetanító videók a 2010-es évek elején kezdtek megjelenni a különböző megosztókon, illetve néhány e-learning tananyag is felkerült a világhálóra, ám ezek még érdemben nem befolyásolták a zeneiskolák és zenetanárok munkáját. A covid 2020 tavaszi berobbanása azonban válaszút elé állította a képzőhelyeket és a pedagógusokat is: bezárnak vagy áttérnek az online oktatásra. Ez utóbbi a legtöbb esetben nem jelentett többet, mint a tanórák közvetítését, legfeljebb az órák rögzítését és átadását a diákoknak. Nem véletlen, hogy a tanárok és a képzőhelyek többsége, amint lehetett, visszatért a jelenléti oktatásra. A Hangőr Egyesület e témában végzett felmérései azonban azt mutatják, hogy bár sokan esküsznek arra, hogy zenét csak élőben lehet tanítani, szinte mindenkinél felbukkannak az online alkal­mazások, az alkalmanként ilyen módon tartott órák és természetesen a különböző világhálóhoz kötődő tan- és segédanyagok. Egyértelműnek látszik, hogy a zenetanítás előtt is online utak állnak.
A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által szervezett Oly távol vagy tőlem (?) – A zenetanítás online útjai című fórum négy előadásával, három panelbeszélgetésével és az ezeken megszólaló mintegy húsz szakemberrel elsősorban egy helyzetképet szeretne felmutatni a jelenlegi hazai és nemzetközi állapotokról. Ennek megfelelően két előadás némi nemzetközi kitekintést nyújt majd, egy további pedig az e-learning világába ad betekintést, hogy aztán egy előadó egy hazai online könnyűzenei tananyagrendszert mutasson be. A három panelbeszélgetés a könnyűzenei képzőhelyek, a különböző zenei műfajok isko­láinak, valamint a közoktatás különböző területeinek online oktatáshoz való viszonyát taglalja moderátorok és gyakorló szakemberek részvételével.
Az egész napos fórumon való személyes részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz (popta­ni­to@gmail.com) kötött. Azoknak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a fórumon, a Hangőr Egyesület Facebook oldala ajánlható, ahol a négy előadást és a három panelbeszélgetést is folyamatosan közvetítik a szervezők, miközben rövid összefoglalók a Poptanítás blogra is felkerülnek majd írott formában.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor