Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Tavaszi lemezújdonságok a BMC Recordstól
2024-03. szám

Miklós Lukács Cimbiosis Trio Ligeti Ensemble RESPONSES TO LIGETI
Ligeti György születésének centenáriumán készült az a lemez, amelyen Lukács Miklós jazz, kortárs zene és improvizáció között egyensúlyozó Cimbiózis Triója, illetve a kortárs zenére sza­ko­sodott Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Ligeti által felvetett kérdésekre.

A Tíz darab fúvósötösre tételeit a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szó­lal­tatják meg, amire a Cimbiózis Trió felel, elmosva a kortárs zene és a jazz között sokszor amúgy is vékony határvonalat. A Cimbiózis Trió átirat helyett arra keresett módokat, hogy párbeszédre lépjen az elhangzó zenei anyaggal, ami elő- és utójátékok formájában, hangulatok és színek kibontásában, a 7. tétel során pedig a fúvósötössel szimultán játék dimenzióváltó erejében valósul meg. Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, és 2023 májusában mutatkozott be először élőben a Ligeti 100 fesztiválon.

Modern Art Orchestra / Kodály Choir
Conducted by Kornél Fekete-Kovács and Zoltán Kocsis-Holper
THE PEACOCK – TRIBUTE TO ZOLTÁN KODÁLY

A Modern Art Orchestra Magyarország vezető big band együttese és egyben a Budapest Music Center rezidens zenekara. Munkásságuk és folyamatosan táguló repertoárjuk egyetlen művészi vízióba integrálja a kortárs klasszikus zene és a jazz különféle irányzatait. Legújabb lemezükön arra vállalkoznak, hogy a magyar népzenekutatás és zenei művelődés egyik vezető személyisége, Kodály Zoltán kórusműveit értelmezzék tovább, a debreceni Kodály Kórussal karöltve. A Kodály-album megközelítése alapvetően eltér a 2018-ban megjelent, Bartók 15 magyar parasztdalára reflektáló lemez koncepciójától: míg ott a kompozíciók és az improvizációk még kevésbé voltak szétválaszthatóak a zenekar előadásában, itt előbb Kodály eredeti kórusművei mutatják be a zeneszerző életművének keresztmetszetét, majd következnek a zenekar tagjai által jegyzett, népdalokból is merítő big band és énekkari parafrázisok.



Shadowlands
Robin Fincker / Lauren Kinsella / Kit Downes
OMBRES

Kit Downes, Lauren Kinsella és Robin Fincker triója, a Shadowlands az európai jazz égisze alatt egyesíti a folkot és a kortárs zenét, amelyből néhol varázslatosan gyönyörű, néhol meghökkentően karcos zenei világ született. A számok között szerepel akár 5-6 évszázados tradicionális dal is, amilyen a sokak által feldolgozott Death and the Lady vagy az angliai cigányoktól ránk hagyományozott Georgie, a 20. századi protest songok világába Aunt Molly Jackson vezet, míg Molly Drake költeményei a mindössze néhány évtizeddel ezelőtti termést képviselik. Az együttes nevét Jackie Berridge Shadowlands Too nevű festménye ihlette, amely az absztrakció eszközeivel sugallja a tenger közelségét – csakúgy, ahogyan a trió is mozgó, alakot váltó árnyak formájában idézi meg a dalok tartalmát és hangulatát, de valójában hangról hangra nem játssza el őket.
hirdetés


Hasse Poulsen / Fredrik Lundin / Tomasz D±browski
UNKNOWN WINTER

Az európai jazz három markáns arcélű képviselője találkozik Hasse Poulsen Unknown Winter című lemezén. Ahogyan a zenészek hosszú dániai működésük után szétszóródtak a kontinensen, olyan változatos, sokféle irányba mutató és csavaros ötletekben gazdag a zenéjük is, amelyen ugyanakkor mindvégig érezhetjük a közös nevezőt. Poulsen a tájékozott, széles látókörű és nyitott zenészek sorát gyarapítja, akik éppen olyan merészen dolgoznak át kocsmadalokat, mint amilyen meghökkentő csibészséggel képesek kortárs kompozíciókat kigondolni. A ritmikailag, harmóniailag vagy bármilyen más aspektusból bonyolult zenék ma is rendkívül népszerű ideáljával szemben Poulsen az egyszerűségre esküszik, amely bőséges teret hagy az improvizációnak és a spontán zenei ötleteknek. A lemezen érzelemdús, dallamos számok és kortárs atonális kompozíciók is szerepelnek, de minden zenei utalás a képzelet felszabadítását célozza.

bmcrecords.hu







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor