Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Rendhagyó táncházak, kiállás egymásért a Fonóban
2024-03. szám

Magyarlapádról is érkeznek vendégek a Kamasz Táncházba
A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer Kamasz Tánc­há­zat muzsikál a Fonóban. A fiatal muzsikusokat 2015-ben ismerhette meg az ország a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny műsorában. Egy új zenekar született, családjuk és Kuczera Barbara

művészeti vezetőjük támogatásával. 2016-ban már Sarjú Banda néven indultak a versenyen, és elnyerték az Ország Legjobb Zenekara díjat, pályájuk azóta is töretlenül ível.
A Kamasz Táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítanak azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, a táncházzal, az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől. Alkalmanként a Kamasz Táncházba adatközlő vendégek érkeznek, így lesz ez április 13-án is, amikor a Dusnoki Biser Táncegyüttes és a magyarlapádi Csegely zenekar színesíti a programot. A Dusnoki Biser Táncegyüttes a magyarországi horvátok hagyományőrző együttese, akikkel Szávai József tánctanár is érkezik majd. Színpadra állnak a magyarlapádiak is, és természetesen a házigazda együttes, a Sarjú Banda muzsikáját is hallgathatjuk majd, akik a vendégekkel együtt és külön is húzzák majd a talpalávalót.


Együtt egymásért! – Kárpátaljai est a Fonóban
Számtalan művész vesz részt abban a kezdeményezésben, amellyel a háborús helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot szeretnék megsegíteni. Ennek egyik kiemelt eseménye az április 27-ei Kárpátaljai est a Fonóban. „Hisszük, hogy a magyar összetartás nem csak a határvonalig tart, továbbá hogy a kultúra nehéz helyzetekben is segítséget tud nyújtani embertársaink számára. Az est során bemutatjuk Kárpátalja népművészetének sokszínűségét külhoni és itthon élő művészbarátainkkal együtt, amellyel célunk a kárpátaljai magyarság megsegítése.” – vallják a résztvevők.

Az est során közreműködik többek között: Pál Lajos, a Kárpátalja Táncegyüttes, a Kokas Banda, a Csipkés Zenekar, a Sodró Együttes, a Prima Volta Zenekar, a Cifra Zenekar és a Paládi cigányság. A további művésztámogatók között szerepel: a Szalonna és Bandája, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara, a Forrás Néptáncegyüttes. Az est házigazdái: Pál István Szalonna, Módos Máté, Váradi Levente, Mir Dávid Hessami.
A programra a belépőjegyek mellett támogatói jegyek is vásárolhatók.


Kolo délszláv táncház
A Fonó különféle – vonós, moldvai stb. – táncházai között igazi unikum, amikor délszláv muzsikára táncolhat a nagyérdemű. Ezt az élményt élhetik át az érdeklődők április 26-án, amikor a Kolo zenekar a déli szláv népek életérzését és csodálatos zenéjét hozza el a házba.
A Kolo zenekar megalakulásától aktív és állandó résztvevője a hazai táncházmozgalomnak. Célja a magyarországi délszláv népek, a horvátok, a szerbek és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és bemutatása. Az együttes emellett természetesen foglalkozik az anyaországok, a volt Jugoszlávia népeinek zenéivel és más déli népek, így a bolgárok és görögök népzenéjével is. Több mint 30 éve állandó szereplő a budapesti és vidéki klubokban, széles körben terjeszti a délszláv népek népi kultúráját. Az együttes többször bejárta Magyarországot, külföldi útjai során pedig Európa számos országában, valamint az afrikai, amerikai és ázsiai kontinens több országában öregbítette a délszláv népzene jó hírét.

hirdetés

Fonó Budai Zeneház / XI., Sztregova utca 3. / www.fono.hu















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor