Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Világsikerek ünnepi hangulatban
2014-12. szám / Szepesi Krisztina

Szulák Andrea énekesnőként vált közismertté a kilencvenes években, azóta színházi szerepeiről és tévés műsorvezetői feladatairól is híres. Azt mondja, mindig mások teszik feljebb a mércét, ő pedig nem tesz mást,

mint próbál megfelelni a növekvő elvárásoknak. December 28-án egy sorozat méltó lezárásaként a Vígadóban lép fel a Győri Filharmonikus Zenekarral Világsikerek ünnepi hangulatban című műsorával.

Tavaly decemberben szintén a Győri Filharmonikusokkal lépett fel ju­bi­leu­mi gálaműsorral, ahol színész-énekesi karrierjét összegezte. Mennyire volt evidens, hogy a tavalyi közös munka után újra a győri zenekart válassza partneréül?
Sz. A.: Ennél evidensebb kevés dolog van mostanában körülöttem, ami persze túlzás, de nagyon megszerettem őket, és valószínűleg ha­son­ló­képpen érezhettek ők is irántam, hiszen ebben az őrült decemberi időszakban, amikor mindenkinek nagyon sok a felkérése, azonnal igent mondtunk egymásnak erre a koncertre. Ráadásul volt egy na­gyon sikeres közös turnénk ősszel, aminek talán ez a Vígadó-beli koncert lehet a megkoronázása.

Mit takar az est címe?
Sz. A.: A világsikerek alatt valóban világslágereket értünk, még ha akad is köztük több magyar dal, ami világsikerre apellálhat, vagy éppen tényleg elérte ezt a státust. A színpadi szerepeimből is énekelek majd, de olyan is lesz a dalok között, amit el szerettem volna már énekelni, de még nem volt rá megfelelő alkalom, vagy most először adom elő szimfonikus zenekarral. Vagyis ez egy átfogó és – épp a crossover jellegéből adódóan – nagyon izgalmas anyag lesz.

A sok zenés színházi feladata már rutinossá tette a nagyzenekarral való közös munkában, de azért egy szimfonikus zenekar mégiscsak nagyobb lépték.
Sz. A.: Amikor ötven ember szíve egyszerre dobban az ember háta mögött, az nem sok mindenhez hasonlítható. Ráadásul a Győri Filharmonikusok esetében olyan karmester, Silló István áll a zenekar élén, aki az én szívdobbanásaimat is úgy követi, mint egy orvosi műszer. Tehát túl a fantasztikus zenei élményen, ha szabad ilyen szentimentálisan fogalmazni, fizikailag is gyönyörűséges pillanatokat képes okozni a közös munka.

Azért ehhez az összhanghoz sok próba kell.
Sz. A.: Olyan professzionalitás jellemzi a zenekart és általában a komolyzenészeket, hogy amint megkapják a partitúrát, gyakorlatilag azonnal tökéletesen játsszák a dalokat. Igazából nekem volt szükségem sok próbára az első közös fellépésig, hogy megfelelően tudjam vinni a hátamon az estet, de akkor sem éreztem ezt gyötrő munkának, hanem inkább örömteli, fantasztikus egymásra találás volt ez a zenekar és köztem.
hirdetés

Eddig vagy a színházi munkák vagy a koncertfellépések, vagy pedig a tévés feladatok kerültek előtérbe karrierjében. Most pedig mintha mindenből lenne egy kicsi.
Sz. A.: A színház beszippantott, hála istennek, de az éneklést sosem adtam fel, még ha voltak is olyan periódusok, amikor a fókusz eltolódott. A barátaim ráébresztettek arra, hogy azért a valódi énem leginkább a zenéhez köthető, és a hívatásom az énekesi pálya, miközben januárban egy prózai darabot kezdek próbálni a József Attila Színházban. Nagyon jó érzés, hogy prózai daraboknál is gondolnak rám a direktorok. A televíziózás pedig a karrierem egy nagyon érdekes hozzáadott értéke, ami mindig egyfajta játékosságot képviselt az életemben, hiszen nem tudom és nem is akarom véresen komolyan venni az ebben való jelenlétemet. Persze a feladatot, hogy történetesen gyerekeket tanítok Az ének iskolájában, nagyon komolyan veszem, és ezért is vállaltam újra, mert az ilyen típusú jelenlét nagyon nagy je­len­tő­ség­gel bír az életemben.

Arra is volt példa, hogy kifejezetten a színészi kvalitásai miatt kérték fel egy szerepre, amikor Szente Vajk a Tanulmány a nőkről című előadásba hívta.
Sz. A.: Rettenetesen jóleső érzés volt, és Verebes István is azért hívott most a József Attila Színházba, mert a játékom volt számára meggyőző. Nagyon fontos, hogy az ember több területen is úgy teljesítsen, hogy meg tudja szolgálni a megelőlegezett bizalmat. Nekem mindig mások teszik magasabbra és magasabbra a mércét, én pedig igyekszem ezeket mindig átugrani.

Kitartása egészen példaértékű, miközben nemrég azt mondta, elfogyott a mondanivalója, mert úgy érzi, korszerűtlenné vált az értékrendje a fiatalok számára.
Sz. A.: Nagyon örülök, ha ezt így gondolja, miközben azért én inkább a bulvárjelenlétre gondoltam ezzel a kijelentésemmel, hiszen ezeken a fórumokon nem tartalmas útravalókat mondanak hírességek, hanem celebek nyilatkoznak arról, milyen a hajuk és hogyan főzik a borsólevest. Úgy érzem, művészként ezzel kapcsolatban már nincs több közlendőm. Nagyon sok fiatal van akár az Operettben, akár a Madáchban, akik érdeklődnek, kérdeznek és megtisztelnek a bizalmukkal. Ilyenkor szívesen tyúkanyóskodom és adok ötleteket, tanácsokat például arról is, hogyan lehet elviselni a saját népszerűségünket vagy akár népszerűtlenségünket. Azt hiszem, lehet, hogy az olvasók nem erre kíváncsiak a sokféle inger között, amik napi szinten érik őket.

Bár tyúkanyónak aposztrofálta magát, azért inkább mondhatjuk önre, hogy díva, még ha elcsépeltnek tűnik is a kifejezés.
Sz. A.: A személyiségemből adódik ez, és pontosan tudom, mi ennek a gyökere. Édesanyám nagyon régen szintén énekesnő volt, és jóval a születésem előtt feladta a karrierjét. Bár igazándiból sosem tudott a kapcsolataival és a befolyásával a segítségemre lenni a szakmai előmenetelemben, egyvalamire mégis nagyon megtanított: az önvédelemre. Arra, hogy hogyan tudom magam megvédeni vagy megkímélni, ami fontos volt, hiszen nagyon érzékeny gyerek voltam, és épp emiatt édesanyám nagyon rettegett attól, mi lesz velem, ha nem tudok majd odabújni valakihez, ha bántanak, és talán megtörök. Ezért felvértezett és talán ebből a vértből lett nagyon erős páncél, ami engem dívának álcáz. Azt hiszem, mostanra egészen belenőttem ebbe, és talán jól is érzem magam benne.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor