Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pazar tájak, fenséges ízek, bódító borok és zenék, meg persze egyszer beugrunk a nagybőgőbe is
2015-06. szám / Pavlovics Ágota

A Zempléni Fesztivál, az észak-magyarországi régió legnagyobb nyári kulturális ren­dez­vény­so­ro­zata idén augusztus 13-án nyit és 23-án zár. Kétség sem fér hozzá, a kulturális seregszemle és a kapcsolódó programok minden érzékszervünk számára valóságos élményözönt ígérnek. Turjányi Miklós fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

A Zempléni Fesztivál lassan negyedszázados születésnapjához ér­ke­zik. A programsorozat szokás szerint színes, a környék közismerten gazdag természeti adottságokban és történelmi látnivalókban, mi az, ami a korábbiakhoz képest változott?
T. M.: Újdonság, hogy a régi kőbánya helyén épült és tavaly megnyitott Tokaji Fesztiválkatlan idén egész nyáron várja a látogatókat. Ez a fan­tasz­ti­kus helyszín a mi lehetőségeinket is tágítja, hiszen nem ke­ve­sebb mint 2500 főt tud befogadni. Mi eddig a legtöbb nézőt befogadó rendezvényeinket a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartottuk, ahova öt-hatszáz ember fért be, vagyis óriási a változás. A fesztivál két, fokozott várakozással övezett estjének is a Katlan ad otthont.

Az operett szerelmesei szerint minden percben felcsendül a Föld valamely pontján egy Kálmán Imre-melódia. Persze legtöbbször A csárdáskirálynő fülbemászó dalai.
T. M.: Idén százéves Kálmán Imre legnépszerűbb operettje, A csárdáskirálynő, a jeles évforduló előtt a Budapesti Operettszínház országos turnéval tiszteleg. Nagy öröm számunkra, hogy a turné állomásai közé bekerült a Zempléni Fesztivál is. Az előadás a Tokaji Fesztiválkatlanban lesz augusztus 15-én. Szilvia szerepében Fischl Mónikát hallhatja a közönség, Edvin Dolhai Attila, Stázi Dancs Annamari, Bóni pedig Kerényi Miklós Máté lesz.

A csárdáskirálynőn kívül kivel találkozhatunk a Katlanban?
T. M.: Augusztus 21-én Retro Symphonic Rock címmel a 70–80-as évek slágereinek szimfonikus ze­ne­kar­ra átírt változataiból összeállított koncert lesz a Katlanban. A látványelemekkel, táncosokkal megálmodott előadást komoly előadói csapat mutatja be, olyan neves énekesekkel, mint például Wolf Kati. Ezt a műsort már kipróbáltuk és óriási sikert aratott, bízom benne, hogy augusztusban is így lesz. Az est karmestere a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató-karmestere.

A fesztivál nyitó és záró koncertje hagyományosan Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán szokott lenni. A különleges környezetben ezúttal is a fesztiválalapító Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar kényezteti a közönséget.
T. M.: A hagyományokhoz híven a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje nyitja meg a fesztivált, vendégük Pasztircsák Polina szoprán énekesnő lesz. A fesztivált a korábbiaktól eltérően a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenye zárja Kodály Zoltán, Háry János-szvitjével, valamint Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című kompozíciójával. Utóbbi este a zenén kívül még egy izgalmas élményt ígér, a hangverseny alatt Cakó Ferenc készít homokanimációt, a művész alkotási folyamatát magam is minden alkalommal lenyűgözve figyelem.
hirdetés

Apropó Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor. Mi lesz a programja és kiket várnak idén a Nyári Zenekari Akadémiára?
T. M.: A fesztivál keretében rendezzük meg a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát. Hollerung Gábor 1989 óta a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezetője. A Budapesti Akadémiai Kórustársaság irányítása mellett a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny egyik alapítója is. Ami pedig a Dohnányi Zenekart illeti, nemcsak muzsikusai magas szintű szakmai tudásáról ismert, hanem arról is, hogy a zenekari munka alapja olyan különleges együttműködés, amelyet nem lehet iskolában elsajátítani. A fesztivál ideje alatt a zenekar egyedülálló lehetőséget kínál főiskolásoknak, konzervatóriumban tanulóknak, hogy betekintést nyerhessenek ebbe a műhelymunkába. A kurzus résztvevőinek lehetőségük lesz három hangversenyen való közreműködésre is, a fesztivál programjait pedig kedvezményesen látogathatják.

Sárospatakon és Tokajon kívül mely települések kínálnak újdonságokat a fesztiválozók számára?
T. M.: Az egész régió arra törekszik, hogy minden évben előrukkoljon valami csalogató újdonsággal. Ha mégis ki kell emelni valamit a változatos és széles kínálatból, akkor Mádot választom. Tavaly Mád kapott egy egész napot, idén csatlakozik hozzá Tolcsva is. Ezeken a napokon a fesztivál helyszíne kora délutántól az adott település. Örömmel látom, hogy évről évre gyarapszik azoknak a száma, akik nyaralni jönnek a fesztivál idejére a környékre, és a természeti szépségek, a gasztronómia és borászat örömei mellett tíz napig élvezik a kulturális programok sokszínűségét.


Néhány program a Zempléni Fesztivál kínálatából
Augusztus 13-án Sárospatakon a Grill Gödörben a Kozma Orsi Quartet Soulprints című lemezét mutatja be. In Memoriam Csepregi címen Sárospatakon, a Makovecz Imre téren 15-én a Hip-Bop zenekar tagjai idézik fel Csepregi Gyula muzsikához való viszonyát. Ugyanezen a helyszínen 20-án este a Budapest Jazz Orchestra Ars poeticája lesz műsoron.
16-án a Magyar Állami Népi Együttes Sátoraljaújhelyen a Latabár Színházban A megidézett Kárpátalja címmel mutatja be a Keleti-Kárpátokban és Kárpátalján élő népek tradicionális kultúráját.
15-én a Tokaji Kulturális és Konferencia Központban a Moran Singers Ensemble populáris zsidó zenei programot ad.
16-án Sárospatakon a Cuvée Rendezvényházban Adam Brown gitárművész mások mellett latin-amerikai zenéket játszik.
17-én Sátoraljaújhely – Széphalmon A Magyar Nyelv Múzeuma ad otthont a Szent Efrém Férfikar és Lackfi János közös estjének.
22-én kerül sor a vásárosnaményi születésű Gyöngyösi Ivett zongoraművész Chopin-estjére a tokaji zsinagógában.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor