Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Örömünnep a Virtuózokkal
2015-07. szám / Szepesi Krisztina

Miklósa Erika óriási tapasztalattal rendelkezik, hiszen már a világ összes nagy operaszínpadán fellépett, mégis azt mondja, a Virtuózokban megismert gyerekektől is tudott még tanulni. Au­gusz­tus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pedig már mint kollégák lépnek fel együtt az Örömünnep című nagykoncerten.

Amikor felkérték a műsorba zsűritagnak, még nem lehetett sejteni, hogy ekkora siker lesz. Miért vállalta el?
M. E.: Egyrészt azért, mert régóta foglalkozom fiatalokkal, men­to­rá­lás­sal, tanácsadással, és nagyon kíváncsi voltam, hogy állunk Ma­gyar­or­szá­gon tehetség dolgában. A műsor felülmúlt mindent, amit gon­dol­tam, hiszen hihetetlen, hogy milyen mozgalommá nőtte ki magát a Virtuózok. Olyan hiteles, minőségi fogalommá vált, ami egyszerűen pél­dát­lan. Hosszú évek óta nem volt ennyire színvonalas, igényes te­het­ség­kutató műsora az MTVA-nak.

Mi lehetett a titok, hiszen a komolyzene, az opera nagyon rétegműfaj?
M. E.: Nekem mindig is meggyőződésem volt, hogy a személyeken keresztül lehet megismerni és megszeretni valamit. A klasszikus zenével is ez a helyzet. Vagyis kell egy hiteles, példaértékű személy, jelen esetben ezek a gyerekek, akik joggal mondhatók példaképnek nemcsak a kortársaik, de bármelyik generáció számára. Miattuk volt képes ilyen sikeressé válni a műsor.

Ez általában is hozzáadott a komolyzene kedvezőbb megítéléséhez hazánkban?
M. E.: Egyértelműen igen. Egyrészt segített a műsor abban, hogy megmutassa, ez nem egy ragályos betegség, amit ha elkap az ember, akkor nagy bajba kerül, hanem egy abszolút megközelíthető, szerethető dolog. És itt nem az a lényeg, hogy most akkor mindenki gyorsan rohanjon a zeneiskolába, és tanuljon zenét – bár nagyon jó lenne, ha csak kedvtelésből, hobbiból is a zenetanulást választanák a fiatalok akár csak néhány évre –, hanem az, hogy megtudják, mégis miről szól ez, milyen komoly befektetett munka van az eredmények mögött. Hiszen ezek a gyerekek a tanulás, a sportolás és az egyéb elfoglaltságaik mellett napi több órát gyakorolnak igen komoly időbeosztással. És mivel ez mind kiderült, hitelességet adott a műsornak.

Akár saját koncertjein is érzékeli a műfaj fokozódó népszerűségét?
M. E.: Igen, vannak, akik azért jönnek el a fellépéseimre, mert látták a Virtuózokat. Vagyis tényleg egye­dül­ál­ló mozgalommá vált ez az egész.
hirdetés


Milyen fellépni a tanítványaival, mentoráltjaival?
M. E.: Olyan szerencsés vagyok, hogy az augusztus 20-i koncert előtt már kétszer volt alkalmam fellépni velük, ráadásul legutóbb a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál záró gálakoncertjén közülük többekkel. A műsor végén Demeniv Mihállyal léptünk fel közösen, de Miskolcon már Szauer Bianka kísért hárfán, és lehetőségem volt elénekelni Szűts Apor zongorista első musicalének egyik nagy dalát is ősbemutatóként, akiről időközben az is kiderült, hogy kiváló zeneszerző. Nagyon hiányoztak már nekem a gyerekek, hiszen nagyon hozzám nőttek, mert egy szem nőként a zsűriben a pótanya és a lágyszívű tompító szerepe is az enyém volt. Gyakran írnak is nekem, beszámolnak a dolgaikról, és persze szemtelenkednek is néha. Vagyis nagy izgalommal várom az augusztusi koncertet, mert biztos vagyok benne, hogy még nagyobb közönség előtt még nagyobb siker lesz, és ezeknek a gyerekeknek ez óriási önbizalmat adhat. Borzasztó sok koncertjük van egész évben, hiszen a Filharmónia Magyarország felkarolta őket, miközben iskolába is járnak, vagyis nagyon jó lesz nekik, hogy a sok terhelés közepette átélhetnek majd egy ilyen nagy sikert. És az is érdekes lehet számukra, hogy más aspektusból dolgozhatnak velünk.

Mondhatjuk, hogy ezen az estén kollégákká válnak?
M. E.: Szerintem igen, mert az, aki már koncertezik, képes arra, hogy kiálljon sok ezer ember elé, nyu­god­tan mondhatja azt, hogy a kollégánk.

Milyen közös produkciók lesznek?
M. E.: Nagyon remélem, hogy újra elénekelhetem az említett musicalrészletet, ami egyébként operai hangot kíván. Bízom benne, ha az egész mű elkészül, Apor gondolni fog rám, és a szerepet is eljátszhatom majd, mert nagyon érdekesnek, színesnek, összetettnek, fantáziadúsnak találtam már ezt az egy dalt is belőle, és maga a karakter is passzol hozzám. És természetesen olyan darabokat választunk a koncertre, amelyekben a gyerekek a hangszereiken tudnak kísérni, ami egyébként óriási feladat nekik. Biztos vagyok benne, hogy Demeniv Mihállyal fogok Piazzollát énekelni, és a tervek szerint Szauer Biankával a Gianni Schicchiből Lauretta áriáját adjuk elő. Nagyon színes műsor lesz, hiszen a Hegyvidéki Solti György Zenekar ad kíséretet, és még több fiatalnak lesz lehetősége bemutatkozni olyan szép művekkel, amelyek azoknak is belemásznak majd a fülébe, akik még sosem hallottak operát.

Ezzel a sokszínűséggel ön is kiélheti azt a szokását, hogy sokféleképpen nyilvánulhasson meg a színpadon.
M. E.: Nem titkolt örömmel teszem ezt, hiszen az egész eddigi pályámra jellemző volt, hogy ide-oda kacsintgattam több műfaj felé. Nagyon sokat tanultam ebből az évek során, és most a gyerekektől is sok olyan impulzust kapok, amikkel tovább tudok lépni. És hiába van mögöttem 25 év a színpadon, ezek a gyerekek is tudnak adni olyat az én művészetemhez, amitől én magam is több és jobb lehetek.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor