Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A BMC egyedülálló kulturális helyszín Budapesten
2015-09. szám / SZ. K.

Susanne Bachfischer három éve érkezett Budapestre, hogy átvegye az Osztrák Kulturális Fórum igazgatását. Célja, hogy megmutassa az osztrák kultúrát a magyar közönségnek a szte­reo­tí­piákon túl. Hiszen ahogy fogalmaz, ő is nagy tisztelettel gondol Mozartra, de vannak kortárs
művészei Ausztriának, akiknek szintén fontos lehetőséget nyújtani a bemutatkozásra. A Budapest Music Centerrel a Mátyás utcai épület megnyitáskor kezdődött együttműködés egyik eredményeként jött létre a j(A)zz! című zenei sorozat, melynek keretében októberben három osztrák jazzformáció látogat el az Opus Jazz Clubba.

Milyen tervekkel kezdte meg a munkáját Budapesten?
S. B.: 2012 szeptemberében érkeztem Budapestre Helsinkiből és lettem az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója. Három éve egy kiemelkedően jól működő intézményt vettem át elődömtől. Két fontos irányvonala volt a munkámnak a kezdetekkor. Elsőként szerettem volna folytatni a már megkezdett jó munkát és továbbra is szervezni azokat a rendezvényeket, melyeket a közönség már megszeretett, másodsorban pedig tervbe vettem a bővítést, hogy újabb kö­zön­ség­ré­te­gek érdeklődését is felkeltsük, reagálva az épp aktuális történésekre új programokkal.

Korábban Mexikóban, Írországban és Finnországban tevékenykedett. Azzal, hogy Budapestre jött, kicsit talán hazaérkezett...
S. B.: Természetesen Magyarország valóban az Ausztriához legközelebb álló ország több értelemben is, így tehát sok hasonlóság van többek közt a közös történelemnek köszönhetően is, amit mondanom sem kell. De azért nagyon sok a különbség is, ott van például a konyha, a nyelv, de valóban nem kell egy magyarnak elmagyarázni, milyen az osztrák kultúra. De talán ez is az egyik nehézség. Mert természetesen mi is nagy Mozart-rajongók vagyunk, mégis egyik legnagyobb feladatunknak tekintjük, hogy megmutassuk az ország nagyon is intenzív kortárs kulturális és tudományos életét. Ezen belül pedig szeretnénk bemutatni a fiatal művészeket műfajról műfajra. Ha a zenéről beszélünk, vannak kiváló komolyzenei koncertjeink, de nagyon jól működünk együtt például az A38 Hajóval is, ahol főleg kortárs popzenét, így techno, funk és hiphop zenét mutatunk be osztrák előadókkal. A Budapest Music Centerrel pedig egy relatíve új együttműködés keretében megmutathatjuk az osztrák kortárs jazz jeles képviselőit az Opus Jazz Clubban.

A jazz műfaja mennyire népszerű Ausztriában?
S. B.: Amellett, hogy az országunk általában a klasszikus zenéjéről, az állami együttesekről és a fiúkórusokról közismert, jelen vannak az egészen újító formai megvalósítások több kortárs műfajban, ahogy kimondottan élénk a jazz-szcéna is, ami az egyik legnépszerűbb zenei műfajjá vált Ausztriában.
hirdetés

A BMC-vel való együttműködés eredményeként több koncert is létrejött már.
S. B.: Van egy, az Osztrák Külügyminisztérium által kezdeményezett zenei támogatási program, különféle műfajokban. Vagyis voltak már korábban is jazzprogramjaink, fesztiváljaink, de ebben a műfajban nem volt azelőtt sorozatunk. Amikor pedig a BMC két éve megnyitott, megnéztük a helyszínt, és tárgyalni kezdtünk egy esetleges zenei programsorozatról. Kipróbáltuk a dolgot egy-két koncerttel, és olyan nagy volt az érdeklődés a közönség részéről, miközben pozitív visszajelzéseket kaptunk az intézmény oldaláról is, hogy egy hosszú távú együttműködésbe kezdtünk, nagyjából évente tíz koncerttel új és már régóta népszerű zenekarok meghívásával.

Októberben újra lesz j(A)zz! három izgalmas fellépővel.
S. B.: Október első napján lép fel a Harry Sokal’s DEPART „refire”, melynek alapító szaxofonosa az elmúlt 25 évben már számtalan zenésszel dolgozott együtt különféle stílusokban, de ahogy fogalmazott, mindig a jazz maradt az első számú műfaja. A zenész saját magát is szereti meglepni a színpadon, így a közönséget egy különleges, meglepetésekkel teli utazásra viszi majd magával ezúttal is. A sorozat keretében október 10-én Tania Saedi perzsa származású bécsi énekesnő lép fel, aki Ausztria új nagy felfedezettje, hiszen máris az ország egyik legnagyobb világzenei attrakciójává vált. Az énekesnő és zongorista maga írja dalszövegeit. Az Andy Tausch Quartet pedig szintén az újdonságot és a fiatalságot képviseli majd október 17-én az Opus Jazz Clubban. De ahogy említettem, egész évben több koncert is lesz majd a BMC-ben, mely egy egyedülálló kulturális helyszín Budapesten, ahol az összes eddigi osztrák fellépő nagyon izgatottan nyilatkozott a feltételekről és a csodálatos adottságokról. Mi is így gondoljuk, de ha a művészek mondják ezt, annak azért sokkal nagyobb súlya van.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor