Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Francia kultúra felsőfokon
2016-08. szám

Minden, ami francia, egy helyen – a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa szeptember 21. és 28. között fesztiválozni hív mindenkit, akinek kedves a francia művészet. Zene, tánc, irodalom és fotók minden mennyiségben. Európai Hidak negyedszer is.

„Az Európai Hidak célja az, hogy megismerkedjünk egy-egy európai ország ízeivel” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a BFZ és a Müpa közös szervezésű fesztiváljáról.
Magyarország egyik vezető kulturális intézménye és a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara szeptember 21. és 28. között francia napokat szervez a Müpában, amiről Fischer így mesélt: „A francia éte­lek és italok csodálatos ízei mellett hasonlóan finomak, har­mo­ni­ku­sak és fantáziadúsak Verlaine versei, Monet színei vagy Debussy ak­kord­jai. Bár csak egy kis kóstolót kapunk ebből a gazdag kínálatból, nem leszünk csalódottak.”
A fesztiválon a BFZ a francia zene rengeteg arcát megmutatja a ritkán hallott barokk dallamoktól a 20. századi Párizs kavalkádján át a modernig. Emellett a 20. századi francia zenei élet olyan meghatározó egyéniségei muzsikálnak a Müpában, mint a legendás Juliette Gréco, Michel Legrand, akinek a zenéjét számtalan Oscar-díjas filmből ismerhetjük, vagy a stílusteremtő hegedűs, Jean-Luc Ponty, akitől az afrikai ritmusok sem állnak távol. A punkos lendülettel becsapódó La Gâpette a sajátos breton hangzásvilágot hozza elgipsy jazzel és tangóharmonikával fűszerezve. A Transzakció című irodalmi performansz-est meghökkentő élményt ígér, és itt látható majd először a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című, cabaretgrotesque műfajú darabja is, amelyet élő zenével kísérnek.
Szeptember 22-én, a BFZ barokk együttese a nemzetközi hírű francia régizene-specialista, Hervé Niquet irányításával Campra, Rebel és a francia barokk vitathatatlanul legnagyobb alakja, Rameau zenéjét játssza, a világszerte elismert szoprán, Chantal Santon-Jeffery közreműködésével. Aki szereti a tánczenét, biztosan nem fog csalódni ezen az estén.
hirdetés

Szeptember 23-án, 24-én és 26-án a BFZ triplázza nagyzenekari programját, és időutazásra invitál a 19. és a 20. századi Montmartre bohém művészvilágába. Négy teljesen különböző, mégis hihetetlenül francia szerző műveiből áll össze a műsor. Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és Henri Dutilleux modern, poétikus és színes hegedűversenye kedvéért a 20. század második felébe is kirándulást teszünk a kínai hegedűművész, Ning Feng társaságában.
A BFZ szeptember 25-én a francia kortársak felé is elkalandozik: a jól ismert modernek (Messiaen és Boulez) helyett ritkán hallható, ám hallatlanul eredeti stílusú szerzőkre esett a választás. Az idén centenáriumát ünneplő Dutilleux mellett a spektrális zene úttörője, Gérard Grisey,valamint a Párizsban élő görög Georges Aperghis képviselik a 20. századi francia új zene irányzatait. A szólista ezúttal sem lesz ismeretlen: újra Budapesten játszik az egyedi hangú francia-amerikai csellóművész, Sonia Wieder-Atherton.
A fesztivál szeptember 28-i záróakkordjaként a második világháború utáni Párizs lázongó, vad ifjúságának jelképes alakja, az egzisztencialisták királynője, Juliette Gréco lép fel. A francia napokon nem lesz hiány családi programból sem: szeptember 24-én eredeti nyelven, magyar felirattal látható Stravinsky A katona története. A zenei élmények mellett Toulouse-Lautrec litográfiáit és Lucien Hervé fotóit is megnézheti a közönség.

Forrás: BFZ

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor