Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Én nem hiszem, hanem tudom, hogy van Isten, aki mindig velem van
2017-02. szám / Pavlovics Ágota

A nemzetközi és a hazai hangversenyélet jól ismert szólistája, aki kamaraművészként is rend­sze­re­sen koncertezik itthon és külföldön. Liszt és Chopin ihletett tolmácsolója, de gyönyörűen játszik Csajkovszkijt, és Beethoven is nagyon közel áll a szívéhez. Eddigi nyilvános fellépéseinek száma
meghaladja a 3200-at. Soron következő zenekari zongoraestje március 21-én lesz a Zeneakadémián. Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel otthonában, két gyönyörű zongora tár­sa­sá­gában beszélgettünk.

Márciusi zeneakadémiai koncertjén feleségével, Hegedűs Katalin zon­go­ra­mű­vésszel és a Budafoki Dohnányi Zenekarral muzsikál majd együtt.
H. E.: Nemcsak szóló zongoraesteken lépek fel, gyakran Katicával együtt négy kézre, illetve két zongorára és négy kézre írt műveket is játszom. Ő nem szólózik, kamarázni szokott. 2005 óta egy másik pia­nis­ta házaspárral, Farkas Zsolttal és Várnagy Andrea zon­go­ra­mű­vé­szekkel is adunk négykezes, kétzongorás és nyolckezes koncerteket, Magyar Zongorás Négyes néven. A márciusi koncerten Katicával és a Budafoki Dohnányi Zenekarral fogok muzsikálni. Katica izgalommal készül az estre, mert amióta megkapta diplomáját, szimfonikus ze|ne­kar­ral nem játszott a Zeneakadémián. További érdekesség, hogy a karmester ezen az esten a Budafoki Dohnányi Zenekart vezető Hol­le­rung Gábor lesz, aki annak idején Katimat felkészítette a zeneakadémiai szolfézs felvételire.

A műsor két Beethoven- és egy Mozart-műből áll. Miért éppen ezekre esett a választás?
H. E.: Nyílt titok, hogy Liszt Ferenc a példaképem, igyekszem emberi tartását, humánumát, se­gí­tő­kész­sé­gét követni. Meggyőződésem, hogy Liszt nem az egyik, hanem a legnagyobb alakja a romantikának, Chopint pedig a zene poétájának tartom. Mindkét óriásnak meghatározó szerepe van az életemben, repertoárom 75%-át az ő műveik teszik ki. Ugyanakkor úgy érzem, hogy Beethoven az emberi lélek mélységeinek és magasságainak legcsodálatosabb ismerője. Amikor összeállítom egy budapesti koncert műsorát, azt keresem, melyik az a mestermű, amelyet nem játszottam 1-2 éve. Az Esz-dúr zon­go­ra­ver­senyt 2013-ban adtam előéletemben először, abban az évben, amikor Kossuth-díjat kaptam, s még benne van minden hangja a fejemben és a lelkemben. Ezt a rácsodálkozó rajongást szeretném odaajándékozni a közönségnek. A vájtfülű kritikusok azért jönnek hangversenyre, hogy meghallják, vajon a hangok a meg­fe­le­lő helyen vannak-e, ám a közönség mást szeretne: magasztos érzésekre vágyik, és azért jön el a koncertre, hogy meghallgassa a hangok mögött rejtőző üzeneteket. Beethoven Esz-dúr zongoraversenye az Emperor melléknevet viseli. A Császár koncert név nem a zeneszerzőtől származik, hanem a mű angol kiadójától. Közismert, hogy Beethoven hősnek tartotta Napóleont mindaddig, amíg a szabadság és a köztársaság pártján állt, majd amikor császár lett, dühösen visszavonta tőle az Eroica szimfónia ajánlását. Az Esz-dúr zongoraverseny az egyik legnagyszerűbb alkotása, gyönyörű versenymű, amelyben a zeneszerző pompásan kihasználja mind a zongora, mind a zenekar hangzásának valamennyi szépségét. A darab személyes kedvencem, és tudom, hogy a közönség is nagyon szereti.

Az esten elhangzó másik Beethoven-mű az István király-nyitány lesz.
H. E.: Az István király-nyitány magyar verbunkos jellegű témát használ fel. Hollerung Gábor választotta a műsorba, mert a mű legkedvesebb darabjainak egyike.

Mozart Esz-dúr, két zongorára írt versenyét szokták játszani a feleségével?
H. E.: Játszottuk már Katicával Mozart remekét kétzongorás változatban, ám egy olyan változatban, ahol a zenekari szólamok is bele voltak szőve a két zongora játékába – tehát zenekar nélkül adtuk elő, többször is. Most viszont az eredeti, „zenekaros” változatot fogjuk nagy örömünkre előadni. Mozartnak ez a művehangversenyen viszonylag ritkán hallható, pedig nagyon igényes, szépségben gazdag és humorral átszőtt zene.Azeneszerző amaga és a nővére számára komponálta. Nincs a zeneirodalomban sok ilyen, két zongora és zenekar felállásúizgalmas muzsika, emlékeimben csak Mendelssohn és Poulencugrik be.
hirdetés

Számos program kezdeményezése fűződik az ön nevéhez, melyek folytatódnak az idén is?
H. E.: Katicámmal folytatjuk több mint másfél évtizede, pontosabban 19. éve tartó nyáresti kon­cert­so­ro­za­tun­kat a Belvárosban, a Pesti Vármegyeháza díszudvarán. A Holdfény Estek tavalyi koncertjén más hangversenyprogramok mellett a Farkas–Várnagy házaspárral, vagyis a már említett Magyar Zongorás Négyessel tartottunk lemezbemutató koncertet, Bach, Mozart, Liszt és Beethoven műveket játszottunk. A XXII. kerületi gyerekeknek 2008-ban kezdtem ajándék koncerteket adni. A péntek délelőtti hangversenyen egy-egy darab eljátszása előtt bemutatom a kort, amikor a művek születtek, és röviden, sokszor humorosan, a mai fiatalok nyelvén beszélek az elhangzó darabokról. A koncertekre nagy számban jelentkeznek a gyerekek, minden alkalommal más iskola kap lehetőséget rá, hogy meghallgasson. Itt is Katim az állandó négykezes partnerem.

Hol hallhatjuk az elkövetkező egy-két hónapban?
H. E.: Szerencsére 62 évesen is jól vagyok, nem fáj semmim, úgyhogy sokat dolgozom. Március 9-én a Budapesti Vonósokkal fogok játszani Mozart A-dúr zongoraversenyt Keszthelyen, a Balaton Színház nagytermében, másnap, 10-én Chopin-estem lesz Veszprémben a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben a vadonatúj Steinway zongorájukon. Majd két nappal később Katicával közösen játszunk a budatétényi Vojnovich-Huszár Villa kamarazenei sorozatában, az est fókuszában Schumann kamarazenéje áll majd. Március 24-én visszatérek Japánba, a 81. hangverseny- és tanítási körutamra. Szapporo és Kiotó környékén fogok járni, április 10-én leszek újra itthon. Majd május 8-án a Vigadóban lesz Chopin-estem.

Ön mindig végtelenül kedves és kiegyensúlyozott. Mi több, boldog embernek látszik, minek köszönheti ezt az arcán is jól látható derűt?
H. E.: Nekem is vannak gondjaim, nehézségeim, hogy csak egyet említsek, amikor augusztus 17-én leszakadt az ég, nekem pedig szabadtéri koncertem volt, a szállítók a 400 kilós zongorámat kézben vitték föl az emeletre, és nagyon komoly esély volt rá, hogy megázik, tönkremegy a hangszerem. Az volt a szerencsém, hogy a ponyva nem volt lyukas. Ez az eset is bizonyíték rá, aminek jegyében élem az életem. Én nem hiszem, hanem tudom, hogy van Isten, aki mindig velem van. És ez nagy boldogsággal tölt el!






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor