Bravúrral indult, szenzációs musicallel zárul az évad
2018. január 26. / Pavlovics Ágota

Öt évvel ezelőtt, éppen akkor nyitotta meg kapuit magánszínházként a Játékszín, amikor az otthonául szolgáló épület százéves lett. Ötödik születésnapját egy egész évadon át ünnepli a rendkívül sikeres teátrum. Az ünnepi évad bemutatóiról, eseményeiről Bank Tamást, a Játékszín igazgatóját kérdeztük.

Kezdjük a születésnapi összegzést a színház műsoron lévő leg­si­ke­re­sebb darabjaival.
B. T.: Szerénytelenség nélkül mondhatom, minden előadásunk si­ke­res. Ha mégis ki kell emeljek néhányat, akkor a legnépszerűbbek közé sorolom például a Kölcsönlakást. A nézők rendszerint tombolnak a végén, Debreczeny Csaba, Molnár Áron, Szulák Andrea és Dobó Kata komédiázik benne többek közt. Az embereknek erre van a legnagyobb szükségük: a könnyedségre – félreértések, hazugságok, a vígjáték alap­mo­tívumaihoz már csak jó színészek kellenek. Az eastwicki bo­szor­ká­nyok, amely a családon belüli erőszak pszichózisát is fel­vil­lant­ja, szintén nagyon jól sikerült előadás. Bagó Bertalan rendezése, és egyenesen telitalálat, hogy megnyertük Gáspár Sándort a férfi fő­sze­rep­re. A közönség ovációja a tapsrend alatt mindent elmond az ala­kí­tá­sá­ról. A Virágot Algernonnak és az Életrevalók is ezt a mondanivalójában komolyabb vonalat erősíti.

Amikor utoljára beszélgettünk, még előtte voltak a színészi bravúrdarab, a Buchan – Hitchcock – Barlow szerzőtrió 39 lépcsőfok című művének bemutatatásán. Hogy sikerült?
B. T.: Október 14-én mutattuk be a 39 lépcsőfok című darabot, amely a Buchan-regény és Alfred Hitchcock 1935-ös filmjének színpadi adaptációja. A történetet Patrick Barlow 2005-ben állította színpadra, óriási sikert aratott Londonban, azóta pedig bejárta a világot. A mi előadásunkban az eredeti történetet négy szereplő játssza el, s ettől fergetegesen pergő, csupa ziccer az egész színrevitel. Lengyel Tamás ugyan csak egy szerepet játszik, mégis azt mondta, húszéves pályafutása alatt nem volt ilyen nehéz feladata, Lévay Viktória négy egymástól eltérő nőalakot jelenít meg, a további, közel negyven szerepet pedig Nagy Sándor és Szirtes Balázs kelti életre. Nem kis teljesítmény a színészek részéről a 70-80 gyorsöltözés. A rendező, Horgas Ádám fantasztikus ember, remekül vezeti a színészeket, emellett polihisztor, kiváló videóanimációkat, pazar látványvilágot tervez. Az előadás ritka színfolt a budapesti színházi palettán, és elképesztő siker, olyannyira, hogy csak jó kritikát kapott. Legutóbb azt írták, moziélmény a színpadon. A vetítéses színváltozások egyébként tényleg fergetegesek. Évek óta alkalmazzák a rendezők a vetítés technikáját, de itt olyasmit vezettek elő a Horgas testvérek, ami teljesen egyedi vizuális világban viszi végig a történetet.

December 8-án pedig Szakonyi-ősbemutató lesz a nagyszínpadon.
B. T.: Egyik legnépszerűbb drámaírónk Két nő című színművét nálunk hallhatta először Pesten a közönség tavaly tavasszal, felolvasószínházi formában. A színpadi változat azonban valóban ősbemutató. Cseh Judit rendezi, és a produkció igazi jutalomjáték Tóth Enikő és Zsurzs Kati számára. A hűtlenség, megcsalatás, boldogság-boldogtalanság témakörét feszegető történetet Bock Színpadunkon is ők olvasták fel, és mivel nagyon jó visszhangja volt, adta magát, hogy színpadon a helye. A Két nő utazó előadásunk lesz – sok helyre hívnak minket, ez a kétszereplős darab pedig ideális, hogy minél szélesebb réteghez eljussunk. Szintén a Bock Színpadról kerül nagyszínpadra, és ugyancsak utazni fog Galceran Bankhitel című műve, ugyancsak Cseh Judit rendezésében, Baksa Imre és Lengyel Tamás játékával. Váratlanul megzsarolja valaki a sikeres bankigazgatót, akinek élete széthullni látszik…

Az új évet január 6-án Alfonso Paso bűnügyi krimi-vígjátékának bemutatásával kezdik. A darabban, ahogy illik, lapul egy hulla az ágy alatt.
B. T.: A legnépszerűbb spanyol drámaíró, Alfonso Paso tollából való a Hazudj inkább, kedvesem! című bűnügyi komédia. Radó Denise állítja színpadra Tóth Enikő, Kerekes József és Csonka András főszereplésével. A klasszikus vígjáték középpontjában egy vonzó, de hazudós feleség áll. Ez a produkció tipikusan azt a könnyed, de igényes szórakoztatást képviseli majd, amit a Játékszín fő csapásvonalának mentén helyezünk el. A nézők elsősorban nevetni, kikapcsolódni járnak hozzánk – ennek a színháznak a mai napig a műfaj mesterei adják az erejét. Hernádi Judit, Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Pokorny Lia – ezek a nevek mind-mind emblémák. Kevéssé köztudott talán, hogy ebből a színházépületből indult útjára anno a híres Hacsek és Sajó „páros”, és itt konferált Kellér Dezső is. A színháznak múltja, atmoszférája van.

Milyen darabbal folytatják a szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató előadások bemutatását?
B. T.: Bagó Bertalan rendezi Jeff Baron Jó estét, Mr. Green! című művét, a premier április 28-án lesz. A darab a 86 éves Mr. Green és Ross Gardiner kényszer szülte találkozásain keresztül mutatja meg a rigolyás öregúr és a dinamikus fiatalember nézeteinek ütközését hagyományról, családról, vallásról. Gálvölgyi János kerek születésnapot ünnepel – ez a darab az ő jutalomjátéka lesz, a fiút Szemenyei János alakítja.


Milyen előadások lesznek a rendhagyó színházi esték sorozatban?
B. T.: Szeretnénk jobban kihasználni a Bock Színpad adta lehetőségeket, beszélgetéseket, önálló esteket tervezünk. Rendezünk könyv- és lemezbemutatókat is, az évadban vendégünk volt már Kepes András, Szulák Andrea és Zorán. Tárgyalunk több művésszel és Hajdu Steve estjeinek folytatásáról is.

Az évad végére szenzációs előadással, egy Broadway-musicallel készülnek.
B. T.: A Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség ajánlására kiválasztottunk egy Broadway-musicalt, a címe Dog Story, és a New York-i Broadway után Magyarországon először a Játékszínben lesz látható. A történet röviden: egy fiatalember ismerkedni szeretne, és azt a tanácsot kapja, hogy vegyen kutyát, úgy könnyebb. Nagyon örülünk, hogy a musical műfajának avatott szakembere, Szirtes Tamás ismét rendez nálunk. A fordítást Puller István és Bárány Ferenc jegyzi, számos nagy sikerű zenés produkció, például a Mamma Mia! szövegét is ők alkották meg. A darab zenei vezetője Gulyás Levente, a koreográfus Tihanyi Ákos. A négy főszereplő neve talán épp nyilvános lesz, mire beszélgetésünk megjelenik. A tánc- és énekpróbák márciusban kezdődnek, május 16-án lesz a bemutató, az ünnepi évad nagyszabású záró premierje.

Mi mindennel ünnepelik még a születésnapjukat?
B. T.: Egész évadban ünnepelni fogunk. Akár Guinness-rekord is lehetne, hogy a születésnapi fotózásra 52 színész gyűlt össze színpadunkon. Büszke vagyok rá, hogy a hazai színházi élet krémjéből ilyen sokan kötődnek a Játékszínhez. Említettem már neveket, és mindenki nem is fér bele az interjúba, de valóban hálás vagyok a művészeinknek az odaadásért. Kovács Patrícia is jött fotózni, egy szerepet játszik nálunk, de olyan élményt szerez a közönségnek, hogy könnyezve nevetnek. Ahogyan az éneklő fiúk, Feke Pál, Nagy Sanyi, Puskás Peti, Serbán Attila és társaik a Szörényi-Bródy számokat felvonultató …Tied a világ! minden előadásán. Volt, hogy a végén egyszerre állt fel háromszáz néző, és együtt énekeltek.

A Játékszín csúcsra van járatva, sikerült a korábbiak mellé új játszóhelyeket találniuk?
B. T.: Régóta gondolkodtunk, hogyan növelhetnénk még előadásaink számát, és sikerült kiváló le­he­tő­sé­ge­ket találnunk. Egyik új helyszínünk a Siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpad lesz, a Balaton egyik legmodernebb és legnagyobb befogadóképességű előadóhelyét béreljük a nyári szombatokon. Három produkciót viszünk, a további előadásokra pedig más színházakat invitálunk. A MOM Kulturális Központtal kötött hosszú távú megállapodás értelmében évi egy bemutatót viszünk a XII. kerületbe is, ami szintén növeli előadásaink és látogatóink számát. Az előző évadban 418 előadáson 130 ezer nézőt fogadtunk a Teréz körúton – ezt az egyenleget új játszóhelyeinknek köszönhetően jelentősen emelni fogjuk. Büszke vagyok rá, hogy magánszínházként, saját büdzséből, állami támogatás nélkül ekkorát léphetünk előre.