A hűséges
2018. Április 10. / Szalóky Bálint

Bibi (Adèle Exarchopoulos), a fiatal és vagány autóversenyző szenvedélyes kapcsolatot kezd az autókereskedő Gigivel (Matthias Schoenaerts). A lány apja ezt rosszallóan nézi, és nem minden ok nélkül. A férfinek ugyanis van egy titkos élete: gyerekkori barátaival jól megtervezett,
veszélyes rablásokat hajtanak végre Belgiumban. Gigi szeretne ki­száll­ni, hogy végérvényesen új életet kezdhessen a lánnyal. Társai rá­be­szé­lik egy utolsó nagyszabású akcióra, de természetesen semmi sem az eredeti tervek szerint alakul.
A belga Michaël R. Roskam az Oscar-jelölt Bikanyakkal robbant be a köztudatba, majd egy jól sikerült hollywoodi kitérő után (Piszkos pénz) visszatért hazájába. A hűséges kezdetben felvonultatja első filmjének az érdemeit: precízen elkészített műfaji mozinak indul, amelybe azért szorul annyi egyediség, hogy emlékezetes maradjon. Míg a Bikanyak esetében az állatdopping, itt az autóverseny szolgáltatja ezt a több­le­tet, új filmjében Roskam azonban nem elégedett meg a látványos ak­ció­jelenetekkel és azzal, hogy a lány és a férfi szenvedélyét pár­hu­zam­ba állítsa. Meglehetősen szerencsétlen fordulattal A hűséges a játékidő felénél melodrámába csap át, csak úgy sorjáznak a tragédiák, és egyúttal a logikátlanságok. Exarchopoulos és Schoenaerts korábban kiválóan működő párosa az új hely­zetben már nem találja magát, a tévútra került film pedig végérvényesen kisiklik.

A hűséges (16)
(Le Fidèle)
Belga-francia film
Rendező: Michaël R. Roskam
Főszereplők: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos
130 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban