Frida Kahlótól Cate Blanchettig, a Londoni Iskolától a Borszerdákig
2018. augusztus 27. / Jónás Ágnes

A 20. század talán legmeghatározóbb női művésze, a mára ikonná vált Frida Kahlo képeiből rendezett kiállítást a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria július 7-től. A különleges tárlatról, a Múzeum+ programsorozatról, valamint a Szépművészeti Múzeum „újranyitásáról”
Kégli Balázzsal, a Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A Budai Vár a maga csodálatos panorámájával vonzó kikapcsolódási cél­pont a hazai és a külföldi látogatók számára egyaránt, az itt ta­lá­lha­tó Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye pedig időről időre kellemes szellemi feltöltődést kínál. Milyen kiállítások láthatók jelenleg a Galériában?
K. B.: Jelenleg a 20. századi modernizmus sajátos gon­dol­ko­dás­mód­ját, a korszak művészetére jellemző kiáltványok világát felidéző Julian Rosefeldt Manifesto című filminstallációja látható (augusztus 12-ig). Az alkotás a többszörös Golden Globe-díjas Cate Blanchett fő­sze­rep­lé­sé­vel tizenhárom epizódban tizenkettő mai nő és egy férfi életéből mutat be egy-egy rövid jelenetet. A 2015-ben készült, összesen 130 perces mű a mára divatjamúlt kifejezési formát, a kiáltványok világát ak­tua­li­zál­ja oly módon, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben ti­zen­két eltérő mai élethelyzetet alkot meg, miközben az egyes jelenetekben elhangzó monológok különböző 20. századi művészeti irányzatok (dadaizmus, szürrealizmus, konceptuális művészet) kiáltványaiból, manifesztumaiból vett idézetek, szövegrészletek. Ezek angol nyelven hangzanak el a professzionális hollywoodi látványvilágot idéző filmalkotásban, de segítségképpen magyar nyelvű brossúrát adunk a belépőjegy mellé. Július 7-től Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból címmel a 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot a Magyar Nemzeti Galéria. A művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók. Tárlataink általában három hónapon át látogathatók, ez a kiállítás azonban négy hónapon át lesz megtekinthető.

A Frida Kahlo-kiállításokra mindig óriási az érdeklődés. A mexikói festőnő személye, emblematikus stílusa, korát meghaladó szellemisége és kifejezésmódja sokak számára példaértékű.
K. B.: A művész élete és művészete elválaszthatatlan egységet képez: az életmű jelentékeny része Frida Kahlo személyes élményeiből, érzéseiből, szenvedéséből merít ihletet. A fiatalkorában súlyos buszbalesetet túlélő, az élete során számtalan betegséggel küzdő és emiatt néha hetekre, hónapokra ágyhoz láncolt művész ecsetjével a magánya ellen is harcolt. A november 4-ig látható válogatásunk betekintést enged a festőnő szuggesztív, ámde testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságába. A tárlat célja, hogy a bemutatott művekkel megidézze Frida Kahlo életének és művészetének szervesen összefonódó, együtt lüktető egységét. A művész életművét öt szekcióban mutatja be a tárlat, de a kiállításban külön rész – Fridamánia – foglakozik a festő személyét övező, a halálát követő évtizedekben kibontakozott rajongással, valamint – négy magyar művész alkotásait bemutatva – a magyar kortárs festészetre gyakorolt hatásával is.

A Múzeum+ sorozatotok is szót érdemel – több mint tíz éve indította útjára a Szépművészeti Múzeum, mely havonta egyszer hosszított nyitva tartással, tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti prog­ra­mok­kal, workshoppal várja a látogatókat, új kontextusba helyezve az aktuális tárlatot és a teljes állandó kiállítást. Milyen programokra számíthatnak a látogatók ősztől, és milyen témák társulnak az egyes kiál­lí­tá­sokhoz?
K. B.: Ősszel két izgalmas esti rendezvény is várja a Frida Kahlo-rajongókat a Día de la Independencia (szeptember 1., Mexikó függetlenségének napja), illetve a Día de los Muertos (november 2., halottak napja) alkalmából. Utóbbi egyben a kiállítás záróeseménye is lesz éjszakába nyúló partival, autentikus mexikói ételekkel, mariachi zenével, táncosokkal, Frida-hasonmásversennyel és még sok izgalmas programmal. A soron következő Múzeum+ esténkre október 11-én kerül sor, mely Modern címmel az őszi kiállítási szezon egyik legizgalmasabb kiállítását, a Londoni Iskola művészetének első magyarországi bemutatóját kíséri. A tárlaton láthatóak lesznek Lucian Freud, Francis Bacon, Frank Auerbach, Leon Kossoff és alkotótársaik művei – közel 90 festmény –, rámutatva, ki hogyan tágította a figurális festészet kereteit. A november 8-i Klasszikus esténken többévnyi várakozást követően vehetik ismét birtokba a látogatók a kívül-belül megújult Szépművészeti Múzeumot, és találkozhatnak a régi művekkel új „köntösben”, számos társművészeti interpretáció segítségével. Nem újranyitása lesz ez az intézménynek, hiszen egy teljesen új intézményt nyitunk meg, ezt mutatja az új gyűjteményi elrendezés is: a Szépművészeti Múzeumban a klasszikus művészet (magyar és nemzetközi gyűjtemény) képviselteti magát a 18. századig, a modern képanyag, beleértve az impresszionista gyűjteményt is, a Magyar Nemzeti Galériába kerül.

A Múzeum+ programsorozat másik, mondhatni júliusi pillére a Borszerdák, amelynek keretében kultúra, gasztronómia és kikapcsolódás fonódik össze.
K. B.: Hagyományszerűen a jobbnál jobb borokhoz illően izgalmas művészettörténeti kalandozásokat, tárlatvezetést is ígérünk a Budavári Palota panorámateraszán és kupolaterében este tízig. Az idei sorozatot a stílusokra fűztük fel a klasszikustól az absztraktig. Ez utóbbi művészeti „izmus” köré épülnek az augusztus 1-jei programok, ahol elsősorban a hagyományelvűséggel szembeforduló újító törekvéseket járjuk körbe, legyen szó a kortárs művészetről, a Laposa Pincészet klasszikus alapokon nyugvó, de mindig megújuló borairól vagy éppen a Gáspár Károly Trió friss és előremutató, ugyanakkor a jazz mainstream gyökereit tiszteletben tartó zenéjéről.