Nyugdíjkiegészítés felsőfokon
2019. január 04. / Szalóky Bálint

Michael Caine új filmjében, a január 15-én mozikba kerülő King of Thieves-ben a hamarosan 86 éves legenda és csapata ékszerrablásra készül – nem ők az egyedüliek, akik ily módon képzelik el a nyugdíjkiegészítést. Összeállításunkban a szenior rablovicsokról szóló filmek legjavát szedtük össze.

Öreg rókák, nem vén rókák (1979)
Rendezte: Martin Brest
Főszereplők: George Burns, Art Carney, Lee Strasberg
A Beverly Hills-i zsaru, az Éjszakai rohanás és az Egy asszony illata rendezője a ’70-es évek végén még zöldfülű volt, mégis a legnagyobbakkal dolgozhatott együtt e vígjátékban, aminek saját maga jegyzi a for­ga­tó­könyvét. Az Öreg rókák…-ban három nyugdíjas bankrablónak áll, hogy feldobja a monoton mindennapokat. Ami igazán izgalmassá teszi a filmet, az természetesen a három főszereplő. Lee Strasbergnek ez volt az egyik utolsó szerepe: Strasberg a legjelentősebb amerikai színiiskola, az Actors Studio vezetője és egyben a „method acting” módszer atyja volt, többek között Al Pacino, Dustin Hoffman, Paul Newman, Jane Fonda és más legendák tanára. George Burns komikus túl a nyolcvanon A Napsugár fiúk című Neil Simon-darab filmváltozatának köszönhetően sokadig karriercsúcsát élte éppen. A legfiatalabb a maga 61 évével Art Carney volt, aki néhány évvel korábban nyert Oscar-díjat egy saját koránál lényegesen idősebb férfi meg­for­má­lásáért (A macskás öregúr).

Az arany markában (2011)
Rendezte: David Mamet
Főszereplők: Gene Hackman, Danny DeVito, Delroy Lindo
Klasszikus felállás: Joe (Gene Hackman) sok megúszott balhé után éppen visszavonulót fújna, de megbízója (Danny DeVito) visszatartja a pénzét, és újabb melóba rángatja bele. Ráadásul feltételt szab: a reptéri ékszerrabláshoz vinnie kell zöldfülű unokaöccsét (Sam Rockwell) is. Az elsősorban drámaíróként ismert, de forgatókönyvíróként és rendezőként egyaránt ténykedő David Mamet mozija a tőle megszokott módon elsősorban a karakterekre épít, és a köztük lévő viszonyrendszerek, mintsem maga a rablás jelentik az igazi feszültséget. Nem véletlen, hogy Az arany markában lett Gene Hackman egyik utolsó jelentős szerepe: az Oscar-díjas színész ugyanis néhány évvel később valóban visszavonult, hogy a forgatások helyett inkább a regényírásnak szentelje idejét.

[kep3]

Műkedvelő műkincsrablók (2009)
Rendezte: Peter Hewitt
Főszereplők: Morgan Freeman, Christopher Walken, William H. Macy
Mit tehet néhány lelkiismeretes, idősödő biztonsági őr, amikor úgy érzik, imádott múzeumuk műkincseit jogtalanul szállítják át egy másik intézménybe? Például hamisítványokra cserélik az eredeti műveket. Vagy legalábbis megpróbálják. Az izgalmas szereposztás ellenére a Műkedvelő műkincsrablók nem lett az az önfeledt, szórakoztató jutalomjáték, amit várnánk tőle. Ráadásul – igencsak méltatlan módon – a DVD-temetőben végezte, köszönhetően a filmet gyártó produkciós cég csődjének. Talán ennek is köszönhető, hogy Morgan Freeman nem adta fel: néhány évvel később részt vett egy másik, nagyobb sikerű rablós moziban.
Vén rókák (2017)
Rendezte: Zach Braff
Főszereplők: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Ann-Margret
Az Öreg rókák, nem vén rókák újrafeldolgozásában korunk nagy öregjei újrázzák elődeik szerepeit, a történet azonban jó pár változáson ment keresztül. Hőseinket ezúttal nem az unalom, hanem az anyagi kilátástalanság tereli a bankrablás felé, a finálé pedig jóval pozitívabb irányt vesz. A Vén rókák azonban meglehetősen egyenetlen és felesleges adaptáció, pedig a színészből lett rendező, Zach Braff már több független filmmel (A régi környék, Bárcsak itt lennék) bizonyította, hogy érzékenyen tud dráma és vígjáték határvonalán egyensúlyozni. Ezúttal ez nem sikerül, a valós társadalmi problémákra tett utalások inkább erőltettek, de ezt a hármast még egy ilyen moziban is jó együtt látni.

The Old Man & the Gun (2018)
Rendezte: David Lowery
Főszereplők: Robert Redford, Sissy Spacek, Tom Waits
Robert Redford soha nem tartozott a gyakran forgató színészek közé, fénykorában is előfordult, hogy akár hosszú éveket kihagyott egy-egy szerep között. A 2010-es évek azonban jelentős változást hozott e tekintetben, Redfordból majdhogynem szerephalmozó lett, de talán csak azért, hogy megtalálja végre a filmet, amivel méltó módon vonulhat vissza. Állítólag a The Old Man & the Gun lett a visszavonulós mozi. A film megtörtént eseten alapul: Forrest Tucker 70 évesen szökött meg a börtönből, hogy aztán Amerika-szerte sikeres rablások sorozatát hajtsa végre. Redford második közös filmje David Lowery rendezővel (az első az Elliott, a sárkány volt) úgy hírlik, remek lett: az amerikai kritikák ódákat zengenek, és egy pörgős, egyben hangulatos alkotást ígérnek, ami a nyugdíjba vonuló, 82 éves sztár színészkarrierjének egyik kései gyöngyszeme lehet.


King of Thieves (2018)
Rendezte: James Marsh
Főszereplők: Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Courtenay
2015 húsvétján 200 millió font értékű zsákmánnyal lépett meg néhány férfi, akiknek együttes életkora több mint 400 év volt. A londoni ér­ték­meg­őr­zőben ékszerek, nemesfém és készpénz is sorakozott, az öreg­u­rak pedig három éven át tervezték a grandiózus balhét, melynek során az irodaszintre betörve, majd a liftaknán lemászva, egy hatalmas fúró segítésével jutottak be a legmodernebb technikákkal védett pán­cél­te­rem­be. Bár hamar a nyomukra bukkantak, a rablás kalandos ese­mé­nyeit immár egy tévéfilm és két mozifilm is feleleveníti. A tévés verziót 2016-ban, a The Hatton Garden Job című mozit pedig tavaly mutatták be. A legnagyobb presztízsű produkció 2018-ra lett kész: az Oscar-díjas James Marsh alkotásában Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Clourte­nay és Ray Winstone veselkedik neki a nagy balhénak.