Egy kivételes ember 14 kivételes emberről
2020. január 06. /

Az idén januárban 40 éves korában elhunyt fotográfus, Hermann Ildi korábban az Indexen közölt ho­lokauszttúlélőket bemutató cikk- és portrésorozata gyönyörűséges könyv formájában jelent
meg. A fotóművész Amerikában élő magyar holokauszttúlélőket ku­ta­tott fel, majd New York-i otthonaikban bírta szóra őket. A történeteket a megkérdezettek igényesen berendezett, jó körülményekről árulkodó otthonai és a megszólalók portréi teszik kerek egésszé. A szövegek azt sejtetik, hogy a megkérdezettek talán még soha nem mondták el a történetüket úgy, ahogy a szerzőnek, ami Hermann Ildi rendkívüli ér­zé­keny­ségét mutatja.
A szerzőt a kötet elkészítésében azt motiválta, hogy még azelőtt vesz­tet­te el nagymamáját, hogy megkérdezhette volna tőle, mi mindent élt át a vészkorszak alatt. A kötetben a korábban megjelent anyag négy további történettel kiegészítve jelent meg. Hálásak lehetünk ezekért a történetekért, hiszen egyre kevesebben vannak, akik hitelesen el­mond­hat­ják, mit éltek át a világtörténelem egyik legszégyenteljesebb kor­sza­kában. A könyvkoncepció és a finom kézírással írt címek Fabricius Anna tehetségét dicsérik.

Hiányzó történetek – New York-i magyar zsidók történetei
Hermann Ildi
Scolar Kiadó, 2019
99 oldal / 4999 Ft