Ne tedd másnak azt, amit nem kívánsz magadnak
2020. január 06. /

Janne Teller Semmi című ifjúsági regényét először betiltották, majd világszerte nagy port vert fel, végül több országban iskolai tananyag lett. Ha háború lenne nálunk című könyvét szintén a

fiataloknak írta, de nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, minden korosztály számára fontos olvasnivaló. Elég csak arra gondolni, milyen gyakran fordul elő, hogy képtelenek vagyunk beleképzelni magunkat má­sok helyzetébe. A szerzőt a menekültekről folyó közbeszéd durva hang­ne­me ihlette könyve megírására, történetét pedig a magyar vi­szo­nyokra szabta.
Teller egy fiktív konfliktusból indít: Ausztria és Magyarország azért kerül konfliktusba egymással, mert mindkettő foga a szlovén ten­gerpar­tra fáj. Tárgyilagosan sorolja, mi történik, ha a jól megszokott biztonság helyét elfoglalja a túlélésért folytatott harc. A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse egy tizennégy éves fiú. Nevét nem tudjuk, bárki lehet, ahogy az is bárkivel megtörténhet – természeti katasztrófák miatt veszélyben érzi az életét, szociális okok késztetik –, hogy menekülni kényszerül a hazájából. A szerző bízik abban, hogy egymás megértése közös célunk Európában. Tartsunk vele.

Janne Teller: Ha háború lenne nálunk
Scolar Kiadó, 2019
56 oldal / 1999 Ft