„Egy ország, egy nép, egy vallás”
2020. január 28. /

A spanyol inkvizíciót Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella alapította, a szent törvényszék első vezetője a rettegett főinkvizítor, Tomás de Torquemada volt. Torquemada pozícióját a ki­ke­resz­telkedett zsidók és muszlimok elleni hajtóvadászatra használta, és abban is főszerepet hogy

az említett népcsoportoknak 1492 után el kellett hagyniuk Spa­nyolor­szágot. „Egy ország, egy nép, egy vallás” – hirdette, arról persze mé­lyen hallgatott, hogy az ő családjában is több olyan ős volt – például egyik zsidó nagyanyja –, játszott, aki katolizált.
Tariq Ali regénye Granadába visz bennünket, 1499-ben járunk, ahol a muszlimok nem gyakorolhatják a vallásukat és nem használhatják az anyanyelvüket. Cisneros püspök a katolikus királyok megbízásával érkezik Granadába: neki kell levezényelnie a „hitetlenek” megtérítését. Elrendeli a városban az összes muzulmán könyv elégetését, ami által nyolc évszázad felbecsülhetetlen értékű szellemi kincse semmisül meg. Az inkvizíció időszakának eseményeit a Banú Hudajl nevű arisztokrata mór család szemén keresztül látjuk, akiknek három lehetőség közül kell a legkevésbé rosszat választaniuk: behódolnak, elmenekülnek vagy harcba szállnak az elnyomóval.

Tariq Ali: A gránátalmafa árnyékában
Kossuth Kiadó, 2018
270 oldal / 3490 Ft