Szerelem – szenvedély – színház
2020. június 05. /

Mindannyiunk szerelme, szenvedélye a színház. Ez is lesz a József Attila Színház szlogenje. Első bemutatónk, amivel a tavalyi évtől búcsúztunk volna: Patricia Resnick és Dolly Parton 9-től 5-ig című fergeteges, Tony-díjas musicalje. A pökhendi és mindenkit megalázó Hart és három agilis
titkárnőjének története mozgalmas koreográfiákkal, fülbemászó zenékkel és parádés szereposztással várja a közönséget.

A Színház évada Peter Shaffer klasszikus színjátékával veszi kez­de­tét. Az Amadeus nem emlékmű, amely Mozart zsenije előtt tiszteleg, hanem színház, méghozzá nem is a tiszteletteljes fajtából: szellemes, szemtelen, sziporkázó és bombasztikus, mint a szerző által fel­skic­celt címszereplő.

Az őszt egy zenés, romantikus játékkal köszöntjük. A Szibériai csár­dás egy valóságosan is megtörtént eset alapján idézi föl azoknak a lúdtalpas, karikalábú, szőrös katonáknak a kalandját, akik évek óta a hazájuktól távol raboskodó hadifoglyokként, a hazatérés reményében fé­sű­ből, köcsögből, kályhacsőből készült hangszereiken, a női sze­re­pe­ket is eljátszva bemutatták táborparancsnokuknak Kálmán Imre remekét. Fergeteges komédia a túlélésről, az élni akarásról.

A 2021-es évet Spiró György Az imposztor című komédiájával köszöntjük. A darab Major Tamás számára készült, és bizonyos értelemben róla szól, aki halála előtt nem sokkal a budapesti Katona József Színházban el is játszotta a főszerepet. Boguslawski a cári Oroszországhoz tartozó Litvánia lengyel színházába érkezik vendégjátékra, egy sokféleképp és főleg ravasz mód elnyomott városba, ahol a len­gyel­ség számára minden más lehetőség hiányában a színház az élet bizonyítéka, és így sokszorosan túlnő önnön jelentőségén.

Könnyed, tavaszi zenés vígjátéknak ígérkezik a Kinek a gyereke vagyok én? A története főhősei a Zimacsek ügyvédi dinasztia férfi tagjai. Az apa, a fiú és az unoka igazi nőcsábász. Így fordulhat elő, hogy egyikük sem lepődik meg, amikor a közös otthonul szolgáló nagypolgári villa ajtaján bekopogtat egy hordár, karján egy csomagként küldött pólyás babával. Most már csak az a kérdés: kié a gyerek?

Tavaszi bemutatónk könnyed, zenés vígjátéknak ígérkezik, de ezt még fedje titok.

A hosszúra nyúlt nyári szünet végeztével szeretettel várjuk Önöket újra, hisz tudják, szlogenünk: szerelem – szenvedély – színház.

Forrás: JASZ