Színházi kuriózumok a Pesti Vigadóban
2020. december 04. / Nagy Klaudia

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Szó • Szín • Játék sorozata rendszeresen elhozza a fő­vá­ro­si nézők számára azokat az igazi ritkaságnak számító produkciókat, amelyeket Budapesten sehol máshol nem láthatnak, hiszen kifejezetten vidéki és a határainkon túl működő színházi társulatok
előadásai kapnak meghívást. A közönség körében rendkívül népszerű, telt házzal futó produkciókra már három előadásos bérletet is válthatnak a színház szerelmesei. A Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő programsorozat művészeti vezetője 2019-től Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akit arról kérdeztünk, milyen előadások érkeznek tavasszal a fővárosba.

Művészeti vezetőként milyen szempontokat vett figyelembe a program­sorozat megújításánál?
O. P.: Ács Margit, Kossuth-díjas írónő, az MMA rendes tagja kez­demé­nyezte 2014-ben, hogy a Pesti Vigadó épületében legyen egy kamaraszínházi sorozat. Két éve kaptam a feladatot, hogy gondoljam át a következő évadokat frissített tematikával, havi szinten megvalósuló előadásokkal. Arra gondoltam, hogy a budapesti közönségnek se­gít­hetnénk azzal, hogy bemutatjuk, milyen munka folyik a határon túl, illetve a vidéken működő színházakban, ahol igazán nagyszerű előa­dá­sok jönnek létre. Szerencsénk van, mert a magyar emberek szeretik a színházat, van bennük kíváncsiság, vidéken pedig elég sokszor olyan színházi előadásokat tűznek műsorra, amelyeket – a szerzőt vagy a darabválasztást tekintve – Budapesten már hosszabb ideje nem ját­sza­nak, vagy sosem játszottak. A Szó • Szín • Játék keretein belül jó alkalom nyílik arra, hogy ezeket az iga­zi ritkaságokat megmutassuk a nagyközönség számára.

A jövő évi programkínálat valóban bővelkedik kuriózumokban. Milyen előadásokat láthatnak a nézők tavasz­szal a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon?
O. P.: Jövő márciusban Csurka István Deficit című darabját a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában láthatjuk, immár másodszor, hiszen tavaly hatalmas sikert aratott, és akkora volt az érdeklődés, hogy nem mindenki tudott bejutni rá, úgyhogy még egyszer eljönnek hozzánk. Érkezik továbbá a Szolnoki Szigligeti Színház Bakaruhában című előadása. Hunyady Sándor egyfelvonásos darabját sem szokták elővenni, pedig egy üde színfolt, és nagyon örülök neki, hogy a szolnokiakat vendégül láthatjuk a fővárosban. Darvasi László írásából született egy zenés monodráma Karády zárkája címmel a Gyulai Várszínházban, remek dolog, hogy a gyulaiakkal együttműködésben Budapesten a Pesti Vigadóban is meg tudjuk mutatni az előadást. A Békéscsabai Jókai Színház pedig az olasz szerző, Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című vígjátékával örvendezteti meg a publikumot. Ugyanakkor a jövő őszi program ízelítőjeként elárulom, hogy Hubay Miklós Római karnevál című színpadi játékát hívtuk meg, amelyet nemrég mutattak be a Soproni Petőfi Színházban.

A járványhelyzet miatt különösen nehéz lehet most a határon túli művészeket, társulatokat ide utaztatni.
O. P.: Mindent megteszünk, de nem tudjuk, mikor jöhetnek át. A Karády zárkája című előadás fő­sze­rep­lője, Bartha Boróka Erdélyből jön hozzánk, ugyanígy a Római karneválban szereplő, hatvanadik évadját kezdő erdélyi színészlegenda, Farkas Ibolya is – a művésznőre koránál fogva is vigyáznunk kell.

Készülnek saját produkciók is a vendégjátékok mellett?
O. P.: Igyekszünk mindig becsempészni egyet, hiszen az Akadémián annyi nagyszerű művész van. Megnehezíti a dolgunkat, hogy általában elfoglaltak, hiszen mindenki társulati tag valamelyik színháznál, ezért nagyon nehéz mindenki számára alkalmas időpontot találni. Már jó előre le kell szerveznünk a következő évi programot, és most a járvány idején különösen érezzük, mennyire problémás előre tervezni. Oláh János Kenyérpusztítók című darabját 2021. október 25-én mutatja be a Kamaraszínház, a főbb szerepekben Rátóti Zoltán, Szarvas József és Lázár Balázs látható. Így újabb kortárs magyar dráma kap helyet a műsorban, Kiss József rendezésében.

Tehát továbbra is az a cél, hogy stúdiószínházi előadások kapjanak meghívást.
O. P.: Az adottságok miatt is. A színpad kicsi, a nézőtér sem túl nagy, viszont jól felszerelt a színházterem. Ezért inkább stúdió- és kamaraszínházi előadásokat tudunk fogadni, ami nem baj, mert meghitt hangulat fogadja a nézőket. A Pesti Vigadó csodálatos épületébe pedig önmagában is jó bemenni.