Nagyszabású, közönségbarát jubileum
2020. december 04. / Nagy Klaudia

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legszebb szabadtéri színháza, nagyszabású pro­duk­cióival igazi látványszínház. Különlegessége a műfaji sokszínűség, Broadway-musicalek, opera, tánc, vígjáték és szimfonikus zenekari koncert is képviselteti magát. Hatalmas közreműködő
gárdával az ország legnépszerűbb művészei, sztárjai lépnek fel a Játékokon. Herczeg Tamással, a Sze­ge­di Szabadtéri igazgatójával a jövőre 90 éves Játékokról és a következő nyári programokról be­szél­gettünk.

Hogyan értékeli az idei nyarat?
H. T.: A járványhelyzet keresztülhúzta az eredetileg Dóm térre ter­ve­zett programot, ám helyette sikerült egy különleges színházi helyzetet teremtve színpadra állítani az Akárki című moralitásjátékot. Ez a pro­duk­ció jóval túlmutatott a Játékokon megszokott művészi dimenzión. Számunkra ez a nyár volt a főpróbája annak, hogy megtanultunk együtt élni a vírushelyzettel, hogy megtapasztaltuk, a szabadtéri szín­há­zak a legbiztonságosabb játszóhelyek, hiszen minden szakember szerint a szabadtéren tartózkodás a legkockázatmentesebb. Biztosak vagyunk abban, hogy jövő nyáron közönségünkkel együtt ün­ne­pel­hetjük a 90. évadunkat az eltervezettek szerint, mint ahogyan idén eredeti műsorát is megtartottuk az Újszegedi


Színpadunknak. A Dóm téren is csak a technikai nehézségek és az építkezés meg­kez­dé­sének bizonytalansága kényszerített új műsor tervezésére minket.

Magától értetődő volt, hogy spontán előveszik az Akárki című darabot?
H. T.: Amikor szembesültünk azzal, hogy nem építhetjük fel a Dóm téri színházat, akkor Harangozó Gyula művészeti igazgató úrral eltöprengtünk a Játékok múltján és lehetőségeinken. A kezdetkor nem voltak igazi színházi körülmények, a Dóm adta az első előadás, a Magyar Passió díszletét. Megértettük, hogy most is olyan művet kell választanunk, amelynek természetes háttere a székesegyház. Így az 1931-es Játékok mintájára született meg ez a nagyon aktuális produkció, amely bölcsességével reflektál az elmúlásra és az elmúláshoz vezető út magányosságára, amellyel a járványhelyzet is szembesítette az emberiséget. Ezen kívül két gyönyörű szimfonikus zenekari koncertet is élvezhettek nézőink, és négy estén át vissza­em­lékeztünk az elmúlt évek sikereire egy hatalmas kivetítőn. Összesen 8 estén át vártuk a Dóm téren a közönséget, és 8 estén át az Újszegedi Színpadon, ahol pedig a tervezett módon volt operabemutató, egy Moliére-komédia és családi mesebalett is. Nagyon bánkódunk, hogy nem az eredeti műsort valósíthattuk meg, ugyanakkor boldogok vagyunk, hogy a Dóm téren egy színháztörténeti jelentőségű produkciót hoz­hat­tunk létre.
Jövő nyáron ünneplik a Szabadtéri Játékok fennállásának 90. évfordulóját. Mivel készülnek erre az al­ka­lomra?
H. T.: A jövő nyáron kis változásokkal a Dóm téren elmaradt produkciók kerülnek színre. Ünnepi előadással nyitunk, hiszen épp 35 éve csendültek fel Szegeden a világhírű Broadway-musical, a Jézus Krisztus Szupersztár dallamai, Magyarországon először itt, a Dóm téren mutatkozott be a mű. Ezen kívül lesz Shakespeare-től a Sok hűhó semmiért, Bernstein fantasztikus musicalje, a West Side Story, és visszatér a korábbi évek nagy sikere, az Apáca show. Az Újszegedi Színpadunkon a Traviata című slágeroperát tűztük műsorra, lesz Moliére- vígjáték, a Scapin furfangjai, és egy családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe. Mindezen túl szimfonikus zenekari koncerttel is készülünk, tehát egy nagyszabású, színes, nagyon közönségbarát műsor várja a nézőket.

Az Akárkit fogják játszani jövőre is?
H. T.: Még egyeztetünk a városvezetéssel, reményeink szerint a májusi Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként műsorra tűzhetjük. Az bizonyos, hogy az idei évvel azonos körülmények között, a színház építését megelőzően kell bemutatni, hiszen a produkció organikus háttere a székesegyház.

Megkezdődött a fesztivál karácsonyi bérletakciója. Milyen összeállítások közül lehet választani?
H. T.: Az ünnepi időszakban nagyon kedveltek a Szabadtéri Játékok karácsonyi bérletei és vásárlási utalványai, sokan ezzel ajándékozzák meg szeretteiket. Biztonságosan, online is megvásárolhatók a karácsonyi összeállításaink. A legkülönbözőbb kategóriákban vannak bérleteink, melyek akár már 8000 forinttól megvásárolhatók. Ötféle lehetőséget kínálunk, úgy gondolom, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A Szabadtéri Játékok üzemelteti a már ünnepi fényekbe öltözött, csodálatos, szecessziós Reök-palotát, ahol képzőművészeti kiállításokkal várjuk az érdeklődőket, és amely tárlatokat a nyári időszakban a szabadtéri jegyekkel ingyenes látogathatják vendégeink.