Fellini: A lélek festője – Portréfilm a mozikban a száz éve született rendezőzseniről
2020. december 07. /

A filmművészet idén száz éve (1920. január 20-án) született mestere, Federico Fellini pályája előtti tisztelgés jegyében érkezik a mozikba december 3-tól a David di Donatello-díjas Anselma Dell’Olio dokumentumfilmje.
A Fellini – A lélek festője (eredeti címén Fellini of the Spirits, utalva az 1965-ös Júlia és a szellemek című filmjére) elsőként foglalkozik a rendező „rejtett világának” feltárásával.
Fellini örök érvényű műveivel, mint az Országúton, az Édes élet, a 8 és 1/2 vagy az Amarcord, új utat jelölt ki a filmművészetben. Alkotásaiban a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyszerre van jelen az együtt­ér­zés, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a misz­ti­cizmus.
A centenárium alkalmából mozikba kerülő dokumentumfilm ez utóbbi témára fókuszál: a RAI és az olasz állami filmintézet raktárából származó exkluzív archív felvételek, ikonkus filmrészletek és pá­lya­társakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével megkísérelni rekonstruálni Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel. Olyan neves filmrendezők is feltűnnek a filmben, mint Damien Chazelle, William Friedkin vagy Terry Gilliam; továbbá megszólalnak Fellini egykori munkatársai, közeli barátja, Sergio Zavoli újságíró és több neves szakértő, filmtörténész és filmesztéta is.