Szórakoztatva emlékeztető online színházi előadások a nemzeti sorskérdésekről
2021. május 06. / Kékesi Raymund

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház mkuk.hu weboldalán történő regisztrációt és jegy­vá­sárlást követően online módon megtekinthető színdarabjai a hazai közönség mellett a világszerte
diaszpórában élő, a magyar szóra és kultúrára kiéhezett nemzettársainkkal és az ő gyermekeikkel is megis­mer­tethetik a magyar történelem fontos eseményeit.

Fehér Szarvas: a hűségesek, az ügyeskedők és a titkosszolgálatok darabja
A valós élettörténetek és cselekmények alapján ihletett Fehér Szarvas című drámájában Andrási Attila a színészeivel átélhetővé teszi a nézők számára, hogy ki miben hitt és reménykedett 1920-21 Erdélyében és Magyarországán, és ki miért várta vissza IV. Károly királyt a magyar trónra. A kisebbségi magyar létben való hűséges kitartás nehézségei mellett az Andrási-darabok visszatérően izgalmas pontja a kellően fel nem tárt titkosszolgálati tevékenységek érzékeltetése Magyarország bomlasztási folyamatában. Természetesen a szán­dé­kai szerint a király visszatérését előkészítő titkos társaság, a Fehér Szarvas is ki van téve az ilyen jellegű manipulációknak.
[kep3]

Kié ez az ország? – a hitvallók, a köpönyeg- forgatók és a hazát találók darabja
A Székely Mózes 1944-es drámájának alapötletét felhasználó és Daday Loránd azonos című regénye alapján készült, Andrási Attila által írt és rendezett Kié ez az ország? című előadás szemléletesen mutatja be, hogy kiből mit hozhatnak ki a határokat mozgató történelmi fordulatok, ki milyen áldozatokra képes a hazáért és a nemzetért, és hogy van-e visszatérés az elrománosodás útjáról a közösségnek és az egyén­nek. A főszereplő színésznő, Széplaky Vera (a színpadon Jónás Gabriella) és Burján rendező (Kákonyi Tibor) vitájában lehetetlen nem ráismerni a Színművészeti Egyetem és a magyar színészet jövőjét meg­ha­tározó különféle ideológiai hátterű elképzelésekre.

Mátyás és Janus: a hűtlenség és a hatalom lélekrajza
A Pozsgai Zsolt által írt és rendezett Mátyás és Janus című színdarabban visszautazunk 1472-be, Mátyás király Magyarországának fénykorába. A király (Kautzky Armand) ellen kibontakozó összeesküvés fő szer­ve­zői éppen fő bizalmasai és támaszai, azaz Vitéz János (Krizsik Alfonz) váradi és Janus Pannonius (Károlyi Krisztián) pécsi püspök. Bár a valódi Mátyás az összeesküvést gyakorlatilag csírájában elfojtotta, minket most a darabbéli Mátyással együtt az érdekel, hogy miért fordult ellene az őt trónra emelő, gyakorlatilag apja helyett apjaként tisztelt Vitéz és annak unokaöccse, a Mátyás által püspökké tett Janus Pannonius, a költő.
A millenniumtól Trianonig:
Horváth Jenő előbb betiltott, majd az MKUK által ekranizált remekműve

Horváth Jenő A millenniumtól Trianonig című, a múlt rendszerben betiltott diplomácia- és eszmetörténeti könyvéhez még manapság sem könnyű hozzáférni, ezért Andrási Attila rendező és Szigeti Réka dramaturg az MKUK színészeivel hiánypótló munkát végez a mű filmes adaptációjának elkészítésével és közkinccsé tételével. A magyar és világpolitikai történések tragikus végkifejlethez vezető összefüggéseit feltáró filmben a színészek ekranizálnak, vagyis elmesélik az eseményeket, és ehhez az alkotók díszletként és a mon­da­ni­való alátámasztásaként rengeteg korabeli újságcikket, fényképet és egyéb dokumentumot használnak fel. Az MKUK YouTube csatornáján a nagy sikerű film mindkét része ingyenesen megtekinthető.

Készülve az újrakezdésre
A színház az újranyitásra készülve megkezdte a Báró Orczy Emma azonos című műve alapján Szigeti Réka által írt és Szabó Sipos Barnabás által rendezett Vörös Pimpernel című darab próbáit. Az MKUK weboldalán természetesen majd erről az új előadásról is minden fontos információ megtalálható lesz.

Weboldal: mkuk.hu