A csodagyerek – Mozifilm Raffaello Sanzio életéről
2021. augusztus 14. /

Augusztus 26-tól érkezik a hazai art mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat leg­ú­jabb premierfilmje, amely a reneszánsz festőzseni Raffaello Sanzióról emlékezik meg. A Raffaello, a csodagyerek című művet 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készítették, és
Olaszországtól Ausztráliáig, az Egyesült Államoktól Magyarországig több mint 60 országban bemutatják.
Massimo Ferrari dokumentumfilmje az urbinói művész életpályáját és művészetét rendkívüli női portréin keresztül veszi górcső alá. Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő… mind szerepet játszottak Raffaello életében. A női portrék beható elemzése által egy teljesen új perspektívából tárul fel a festő munkássága és az abszolút szépség utáni, szűnni nem akaró kutatásának motivációja.

[kep3]

A Raffaello, a csodagyerek című alkotás nagy hangsúlyt fektet a festő művészi kiteljesedésére, önmaga ismétlésétől való elzárkózására. Raffaello 8 éves korában elvesztette édesanyját, ez magyarázhatja a Madon­na és a Gyermek festmények tüzetesebb vizsgálatát. Ezek és női portréi mutatják be legjobban a szépség megragadására törő rendkívüli tehetségét. Az eszményi utáni kutatása egy szépségideál meg­te­rem­tésében tetőzött: Galatea, a nimfa tökéletes alakjában. Raffaello leghíresebb portréi egyértelmű bi­zo­nyí­tékát adják a folyamatos megújulásra való képességének, ami csak a legjelentősebb művészek sajátja.
A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor különlegesen képzeletgazdag animációi gazdagítják, amelyek álomszerű képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai, melyekben mítosz, legenda és valóság keveredik. A filmet Budapesten csak az Uránia Nemzeti Film­szín­házban vetítik, emellett országszerte számos art moziban is látható lesz.

Részletek: www.pannonia-entertainment.hu