Pécsi Ildikó emléke előtt tiszteleg Gödöllő
2021. szeptember 02. /

A múlt év végén távozott közülünk Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára. Ma már az ő nevét viseli az a színtársulat, amellyel élete utolsó éveiben együtt dolgozott. Alapítójával és vezetőjével, L. Péterfi Csabával – aki egyben a Gödöllői Polgármesteri
Hivatal kommunikációs igazgatója – a társulatról, valamint a tervezett gödöllői kulturális programokról beszélgettünk.

L. P. Cs.: Még Pécsi Ildikóval közösen szerettünk volna létrehozni egy társulatot, aminek Hegedűs Gyula Színtársulat lett volna a neve. Pécsi Ildikó halála utána azonban úgy gondoltuk, hogy ezt a társulatot inkább róla nevezzük el, hiszen együtt dolgoztunk, több korábban bemutatott darabnak ő volt a játék­mes­tere. Ilyen volt például a Játék a kastélyban, Az ibolya, az Egy, kettő, három és legutóbb a Fekete Péter. Sajnos ez utóbbinak a bemutatóját már nem élte meg, de az előadást már az ő neve alatt tartottuk meg, szeptember 18-án pedig egy Heltai-estre készülünk. Ezt Gödöllőn, a Művészetek Háza belső udvarán mutatjuk be, amit ezen a napon róla fognak elnevezni.

Miért éppen egy Heltai-estet választottak?
L. P. Cs.: Heltai Jenő 150 évvel ezelőtt született, és Gödöllő máriabesnyői részén volt a nyaralója. Számos novelláját, versét itt írta, például A Tündérlaki lányokat vagy A masamódot. Úgy gondoltuk, hogy az évforduló alkalmából ezzel az előadással tisztelgünk előtte. Az összeállításban Heltai Jenő bohózataiból, novelláiból, dalaiból, verseiből válogatunk. Lesz egy meglepetés díszvendégünk is, aki ugyan sem nem zenész, sem nem színész, hanem egy jól ismert médiaszemélyiség, aki csatlakozik majd a társulathoz – reméljük, hogy először és nem utoljára. Ekkor még látható lesz az a fotókiállítás is, amit Keleti Éva Pécsi Ildikóról készült fotóiból készítettünk.

Terveznek-e olyan darabot bemutatni, amiben korábban Pécsi Ildikó is játszott?
L. P. Cs.: Igen, sokan ismerik A néma leventének azt a bizonyos részét, amiben Pécsi Ildikó és Antal Imre nyújtottak feledhetetlen alakítást. Természetesen ezt mi másképp fogjuk előadni, hiszen nem „kopizni” szeretnénk. Ildikó mindig azt tanította nekem, hogy azt sosem szabad, úgy kell bemutatni az adott művet, hogy az alapok megtartásával alakítjuk át saját magunkra. Itt is erre törekszünk.
Az ősz mindig gazdag kulturális programokat kínál Gödöllőn. Idén mire készülnek?
L. P. Cs.: Nagyon sok tervünk van, de sajnos jelenleg is bizonytalan, hogy a járványhelyzet mire ad lehetőséget. Nagyon bízunk benne, hogy az ősz eleje-közepe nem hoz ismét leállást a kulturális élet számára. Szeptemberben készülünk megünnepelni a Művészetek Háza megnyitásának 40. évfordulóját. Erre eredetileg tavasszal került volna sor, de akkor a járvány miatt nem volt erre lehetőség. A tervek szerint szeptember 16-19. között emlékeznénk meg erről az évfordulóról. A szervezés folyamatban van, a programokba elsősorban a helyi művészeti csoportokat, a gödöllői és gödöllői kötődésű művészeket szeretnénk bevonni. Ami viszont már most biztos, hogy ennek részeként a Művészetek Házában a múlt évben kialakított Csillagok Falára újabb gödöllői művészek kéznyomatai kerülnek fel.

Mit takar ez a Csillagok Fala elnevezés?
L. P. Cs.: A Csillagok Falát tavaly alakítottuk ki. Akkor három Kossuth-díjas művészünk, Pécsi Ildikó – akinek ez volt az utolsó nyilvános megjelenése –, Oszvald Marika színművész és Fodor László klarinétművész, a Hot Jazz Band tagja bronzba öntött kéznyoma került a falra. Idén lakossági felhívásra a gödöllői lakosok tehettek javaslatot, és ők is döntöttek arról, hogy kiket szeretnének ezzel megtisztelni. A szavazás eredményeként a Liszt-díjjal kitüntetett Talamba Ütőegyüttes tagjai, Baráth Emőke operaénekes – aki szintén idén kapott Liszt-díjat, s a Müpa a 2021/2022-es évad művészének választotta –, valamint Herczenik Anna operaénekes kéznyoma kerül majd a Csillagok Falára. Herczenik Anna egyébként tagja a Pécsi Ildikó Színtársulatnak is, ráadásul egy bemutatóra is készülünk vele. Nagyon bízunk benne, hogy a tervezett programokat nem fogja ismét megakadályozni a járványhelyzet!