Ötnaposra bővült a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
2021. szeptember 08. /

Versenyen kívüli magyar és külföldi alkotások bemutatásával idén nulladik nappal bővült az operatőri munkát a középpontba helyező 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, melyet szeptember 20-25. között rendeznek meg Szegeden.

A fesztiválra idén is több száz filmet neveztek, köztük afrikai, ázsiai, dél-amerikai és szép számmal európai alkotásokat. A külföldi filmek többségét nem forgalmazzák Magyarországon, így egyszeri, kivételes alkalommal láthatók csak a szegedi Belvárosi Moziban.
A hazai filmes blokkban az elmúlt pár év sikerfilmjei mellett premier előtti filmek is láthatók majd, többek között a Krasznahorkai Balázs rendezte Hasadék vagy a Lőrincz Nándor – Nagy Bálint alkotópáros Legjobb tudomásom szerint című műve. Ugyancsak a nulladik napon nézhetők meg a pandémiás helyzetre reagáló karanténfilmek, például Oláh Kata és Csukás Sándor Zuniverzum című kisfilmje.
A filmfesztivál versenyprogramját szeptember 21-25. között, mintegy 25 órányi vetítési blokkban láthatja a közönség. Versenybe szállt két 2019-es világsikerű film is, a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról című alkotás, a hazai mezőnyt többek között Hajdu Szabolcs nagyvásznon még be nem mutatott Békeidő, Felméri Cecília Spirál, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotások képviselik.

Részletek: https://zsigmondvilmosfilmfest.com