Társadalmi kérdések a filmművészet nyelvén – Három film versenyez a LUX közönségdíjért
2022. június 02. /

A LUX közönségdíjat 2020-ben vezették be és mutatják be évente az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia szervezésében, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben.

Az új díj elődje a korábbi LUX filmdíj – amelyet az Európai Parlament 2007-ben hozott létre a kultúra iránti elkötelezettségének szim­bó­lumaként – és a People’s Choice Award, az Európai Filmakadémia közönségdíja.
Az eredeti LUX filmdíj céljaihoz hasonlóan ez az új díj is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyek az európai emberek életének aktuális kérdéseivel foglalkoznak, kulturális hidakat építve ezáltal Európa-szerte az emberek között. A díj célja a politika és a polgárok közötti kap­csolatok erősítése azáltal, hogy az európai nézőket felkérik arra, hogy vál­ja­nak maguk is aktív szereplőkké, és szavazzanak a kedvenc film­jükre.
Idén három film versenyez a díjért. Jasmila ®banić Quo Vadis, Aida? című, szívbemarkoló, tragikus filmjének főhőse egy ENSZ-tolmács, aki a bosnyák háború idején a családját igyekszik megmenteni a srebrenicai mészárlástól. Sebastian Meise Great Freedom című, a második világháború utáni Németországban játszódó filmdrámája rendkívül erős történetet mutat be egy fiatal férfi kálváriájáról, aki homoszexualitása miatt életének nagy részét börtönben kénytelen tölteni. A harmadik versenyfilm Jonas Poher Rasmussen Menekülés (Flee) című Oscar-jelölt ani­má­ciós dokumentumfilmje, egy egykori afganisztáni menekült, ma már sikeres kutató és tudós megható, igaz története, aki gyerekként elhagyta hazáját, hogy reménytelibb jövőre találjon Európában.
A filmeket május 11-13. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a közönség.
A vetítésekre a belé­pés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehetett nyerni.