„Itt szeretnék maradni örökre!”
2023. március 09. / Halász Kinga

„Az ember lelke megfürdik a szépségben. Legszívesebben beköltöznék, hogy ilyen gyönyörűségek vegyenek körül.” Ilyen bejegyzések sorjáznak egy különleges pécsi kiállítás vendégkönyvében. A tárlat a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciója, de mégsem csak a kerámiarajongók szere­tik. A több mint 700 lenyűgöző műkincs garantáltan elrabolja minden látogató szívét.
[kep3]
A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay-kerámia­ritkaságot számlált, ami a műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően évről évre nőtt, immár 719 darabból áll, és a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartják számon.
Valamennyi műtárgy a Zsolnay-gyárban készült az 1870-es évektől az 1910-es évek végéig tartó perió­­dusban. Ez az időszak volt a gyár aranykora, amikor a pécsi díszkerámiák világszerte kedveltek, híresek és keresettek voltak. A vázákat, tálakat, virágedényeket, díszkorsókat, kis­plasz­ti­kákat felvonultató gyűjtemény a Zsolnay-díszkerámiák fej­lő­dé­séről, sokszínűségéről és három nagy korszakáról – a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusairól – tanúskodnak. Az 1896-ban megünnepelt ezredik évfordulóra új máztechnikát fejlesztett ki a gyára­la­pító Zsolnay Vilmos, melyet az évforduló tiszteletére „millenniumi tech­ni­ká­nak” nevezett el. A későbbiekben eozin néven csodált, színváltó, színjátszó mázféleségekkel jelent meg, melyeken nemesfémek és drá­ga­kö­vek színe csillan meg. Az eozin technikája világhírűvé tette a gyárat és halhatatlanná Zsolnay Vilmos nevét. A látogatók megcsodálhatják a tárlaton az eozin máz millióféle, szemkápráztató árnyalatát. Tovább növeli a gyűjtemény értékét, hogy számos egyedi darab található benne, amelyeknek másodpéldánya sem ismert. Maga a kiállítás épülete, a Sikorski-ház is egyedülálló: a Zsolnay Negyed területén élt a Zsolnay család, az épület pedig egykoron iszapoló, majd asztalosműhely volt, később Zsolnay Júlia és férje, Sikorski Tádé, a híres bécsi építészmérnök otthonául szolgált. A kiállítást 2022-ben közel 30 000 látogató kereste fel. Benyomásaikról a vendégkönyvi bejegyzések tanúskodnak, gyerekektől kezdve („Gülüszemű sárkány – az is volt bent!”) a középkorúakon át („Hálás szívvel köszönjük, hogy ilyen csodás dolgokban gyö­nyör­köd­hetünk; ezt minden magyarnak látnia kell.”) egészen a szépkorúakig („Érdemes volt közel a 90. évemhez is megnézni.”). S aki már látta, garantáltan visszavágyik, ahogy írják: „Jöttünk, láttunk, visszajönnénk.”

Felfedező séta a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteményben: A Zsolnay Ne­gyed idegenvezetői minden szombaton 11 órakor tárlatvezetést tartanak, mely során bemutatják a kiállítás érdekességeit, és mesélnek a legszebb darabokhoz köthető történetekből. Az 50-60 perces vezetett sétákra online és a Zsolnay Ne­gyed Látogatóközpontjában válthatók jegyek.

www.zsolnaynegyed.hu