Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Móra Könyvkiadó ajánlata
2023-08. szám

Te is lehetsz mesehős!
Sok szerző utal rá a vele készült interjúban, hogy szereplőit gyakran valódi, élő emberekről mintázza. Belegondolva így csupa potenciális mesehős rohangál körülöttünk nap mint nap olyan helyeken, ahol akár egy mese is játszódhatna. De hogyan lehetsz te is mesehős? Íme!

Az elismert színész-író, Ben Miller, a nagy sikerű Amikor meg­men­tet­tem a karácsonyt című regény szerzője, megint ismerős terepre invi­tál­ja az olvasóit. Ezúttal a Grimm testvérek Csipkerózsika című meséjé­be huppanhatunk bele, mégpedig egy szupermarket cukorkaada­go­lóján keresztül. Nem elírás, a történet tényleg egy szupermarketben kezdődik, s folyamatosan oda is tér vissza a főhős, Lana és később a bátyja, Harrison is.
De hogy kerül két kisgyerek egyedül egy hatalmas élelmiszerbolt cukor­kás­hengerébe? Az ovis Lana nagyon unatkozik a nyári szü­net­ben, míg az újonnan nyílt üzletből egy különös mesekönyvvel érkezik haza. A kislány még sosem hallott Csipkerózsikáról, akinek története szó szerint beszippantja és kalandos kihívások elé állítja őt.
Az író saját lányának írt története nem okoz csalódást azoknak, akik szeretik a pörgős, a családi filmek varázslatával dolgozó regényeket.
Ben Miller kisregénye esti meseként és 8 éven felüliek önálló olvasmányaként is remekül megállja a helyét.


Mesék örökmozgóknak
Folyton kérdez, mindenre felmászik, bármit boldogan felfedezne? A gyerekek kíváncsisága és játékkedve szinte végtelen. Ezért is szeretik az olyan meséket, amikhez nemcsak a képzeletükkel, de tevőlegesen is kapcsolódhatnak.
Míg a bölcsődés, kisovis korosztály imádja a nyitogatható ablakokkal, kihúzható fülekkel készült könyveket, a nagyobb óvodások és kisis­ko­lások előszeretettel játsszák végig az örökmozgóknak szóló játszós meséket.
Hogy milyenek is ezek a játszós mesék?
A már hatrészes Mesék örökmozgóknak-sorozat gyerekkézbe is kom­for­tosan simuló, gazdagon illusztrált kötetei igazi családi mese­köny­vek. Ötvözik a meseolvasás és a közös, önfeledt játék örömét, hiszen minden történethez játékleírás tartozik. A gyerekek belebújhatnak egy duzzogó kiselefánt vagy épp egy kíváncsi kisautó bőrébe, miközben megtanulják követni a játékhoz kapcsolódó teendőket, felismerni az érzelmeket, színeket, irányokat.
A mesék szerzője, Balázs Ágnes maga is édesanya. Történetei humorosak, gyakran meglepő csattanóval végződnek, szereplőivel a gyerekek nagyon hamar megtalálják a közös hangot, melyben komoly szerepet játszanak Horváth Ildi tüneményes illusztrációi is.
A legújabb kötetben öt állatos mese vár az olvasókra.
hirdetés


Réz András és a jövő elviselhetetlen könnyűsége

Réz András pedig nem fukarkodott a humorral,
amikor a lehetséges jövő és a vélelmezhető múlt mélységeibe ásva egy szatirikus disztópiatükröt állított a magyar alternatív valóság elé. E tükörregénynek címe is van: Para.
A regény cselekménye három szálon fut és fonódik hurkokba, mas­nik­ba és kibogozhatatlan csomókba. Egy különleges kapszulába zárt ápolónő, egy kamu összeesküvés-elméleteket gyártó vlogger és egy elveszetten kóválygó, nyugdíjas politikai káder életét követhetjük nyo­mon, miközben úgy érezhetjük, hogy a fejezetek között magával a szer­ző­vel is diskurálunk a hétköznapok abszurditásáról.
Sőt! Hogy az olvasás közben feltörő gondolat- és megvi­lá­go­so­dás­gej­zír­be bele ne fulladjunk, Réz András használati utasítást is mellékelt a kötetéhez:
1. Ez egy szatíra. A nagyon-nagyon közeli jövőben játszódik, szinte már itt is van.
2. A szatírán még nevetni is lehet/szabad.
3. A regény meg nem történt események alapján íródott. Csak nem teljesen mentes a hasonlóságoktól…
4. Ha valaki a szatíra mögött érzelmes gondolatokat vél felfedezni, az nem a véletlen műve.
5. A regény szerint remélhetőleg nem kell csodának történnie ahhoz, hogy megérezzük/megértsük, milyen szerteágazó szálak fűznek bennünket egymáshoz. Ha valaki mélyen hisz a magányban, ezt a tartalmat felkavarónak találhatja.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor