Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az MMA Kiadó könyvajánlata
2023-09. szám

Gajdó Tamás: Huszti Péter
Miről álmodik egy gyermek? Tűzoltó lesz és katona, vadakat terelő juhász? Huszti Péter pilótának, masinisztának, orvosnak és hajóskapitánynak látta magát gyermeki álmaiban, de míg a többség

kénytelen a képzelet aranypénzét kompromisszumokkal terhes, monoton hétköznapok szürke fillérjeire, váltani, az ő élete végül a színes fantáziát is túlszárnyalta. „Ha egyáltalán valóságnak lehet tekinteni színészéletemet, hogy elhittem, és elhitettem, hogy én vagyok Lajos király és Jago, Peer Gynt és Cyrano, Higgins professzor és Szervét Mihály, és én vagyok Hamlet, a színészek óhajtott, rettegett dán királyfija Helsingør várában, és Tevje, a tejesemberAnatevkában…” – olvashatjuk vallomását a könyv hátoldalán.
Gajdó Tamás pályaképe ezt az álmokat fölülmúló életutat, a számtalan szerepet és mögöttük az embert mutatja be, száznál több képpel, színházi anekdotákon, legendás előadások és szenvedélyes színi kritikák megidézésén keresztül.


Nagy Károly Zsolt: Kunkovács
„Nekem a sors fényképezőgépet adott a kezembe...”
Kunkovács László életműve nem egydimenziós: nem csupán műfajilag és stílusában szerteágazó, hanem átlépve a fotográfia határait, irodalmi, illetve vizuális antropológiai kiterjedése is van. A szerző szavaival: „Kunkovács »tényképész« és »képrajzos«. Munkáiban is, személyiségében is egymástól távoli partokat köt össze. Munkáit és személyiségét éppen ezért nehéz elhelyezni úgy a fotóművészet, mint a néprajztudomány területén.”
Kunkovács előbb az MTI országjáró tudósítójaként, később szabadúszóként járta a magyar pusztákat, a kelet sztyeppéit. Bármerre járt, az ember alapvető, ősi tudásának nyomait kereste, az érdekelte, és képeivel azt akarta megmutatni, hogy miként él tovább ez a kultúrateremtő tudás kortársainak mozdulataiban vagy tárgyaiban.
Jelen kötetben az albumok és kiállítások jól ismert képei mellett a hatalmas életmű eddig ismeretlen darabjait is megcsodálhatja az érdeklődő.



Dénes Eszter: Az építészeti tér genezise – Hajnóczi Gyula pályája és elméleti munkássága
Hajnóczi Gyula Ybl- és Kossuth-díjas építész, teoretikus a 20. század magyar építészet történetének jelentős, nemzetközileg elismert alkotója. Műveltségének sokoldalúságát bizonyítja, hogy műegyetemi tanulmányai előtt teológiai és bölcsészettudományi területen is képezte magát. 1950-től haláláig a Műegyetem Építészmérnöki Karán az Építészettörténet Tanszék oktatójaként tevékenykedett, ahol új típusú, rendszerszemléletű egyetemi tankönyvet hozott létre Az építészet története – Ókor címmel. Műemlék-rekonstruktőrként többek között olyan római kori helyszíneken hagyta jellegzetes „kéznyomát”, mint Aquincum, Baláca és Szombathely. A didaktikai módszer és a rekonstrukciós rajzok alkalmazásával e téren is új utakat nyitott.
A kötet végigköveti Hajnóczi Gyula életpályáját, és bemutatja generációkra ható, innovatív építészetelméleti szemléletét írásainak kíséretében, melyek máig aktuális gondolatokat tartalmaznak, és most először jelennek meg összegyűjtve.

hirdetés

Fábián László: Szemadám György – Quodlibet
Madarak. Talán sokaknak ez jut eszébe Szemadám György neve hallatán. Ami igaz is, hiszen a madárvilág alapos ornitológiai tudással felvértezett ismerője, szorgos megfigyelője és festője: fölhasználója ennek a gazdag szín- és formavilágnak.
Ugyanakkor a formálódó magyar avantgárd mellett kifogyhatatlan ötletei a szürrealizmus szabad asszociációs konstrukcióira hajaznak, még ha sokkal hűségesebbek is a képi látványhoz, semmint az irodalmias tartalomhoz – hangsúlyos népművészeti áthallásokkal, a dadára emlékeztető poénokkal. Szenvedélyesen érdeklődik távolabbi (főleg afrikai) kultúrák iránt, de nem áll tőle messze az asztrológia vagy a kártyajóslás (tarot) szelleme sem.
Az album a művész Quodlibet című, legújabb kiállításának műveit mutatja be értő elemzéssel, száznál több képen keresztül.













vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor