Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az MMA Kiadó könyvajánlata
2023-05. szám

Lenzsér-Mezei Kata: Monstrancia
Lenzsér-Mezei Kata építész, ötvösművész a 2021-ben Budapesten megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készítette el a kötetben bemutatásra kerülő különleges, egyedi monstranciát. A kongresszus jelképévé vált szakrális tárgyat az Oltáriszentség felmutatására

tervezték az ünnepi körmeneteken és szentségimádásokon. A szent­ségmutató segíti az istenihez, az örökhöz, a tiszta szeretethez való kapcsolódást, a testi-lelki-szellemi megújulást; hit-, hagyomány- és ér­ték­rendszert közvetít a ma emberének. E közvetítői szerep a különleges alkotás hagyományban gyökerező, de a mai ötvösművészet vívmányait is felhasználó jellegében is megnyilvánul. A szakrális tárgyat valósá­gosan és szimbolikusan is középpontba állító kötet gazdag képanyag­gal tárja elénk a monstrancia születésének fázisait, miközben történeti-teológiai kitekintést nyújt az Eucharisztia szerepére, az úrmutató ősi funkcióira vonatkozóan.
92 oldal / 4800 Ft


Negyela László – Oszkó Ágnes Ivett
Építs nekem hajlékot! – Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében
Egyre gyakrabban hallunk aktív pihenésről, kulturált kikapcsolódásról; egyre többen vágynak arra, hogy a természet szépségében és az épített tájban egyszerre gyönyörködhessenek. Negyela László teológus, kulturális örökségvédelmi szakember és dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész úti albuma, amely a Kárpát-medence zsinagógáinak felfedezésére hívja az olvasót, pontosan ezt a cél hivatott szolgálni. A kötetben szereplő mintegy félszáz épület földrajzi elhelyezkedés szerint, túrákba rendezve kerül bemu­ta­tásra kilenc fejezetben. A könyv így – a zsinagógaépítészeten túl – a történelmi Magyarország természeti kincseire is ráirányítja a figyelmet, miközben a kísérőszövegek művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból mutatják be a magyar zsidó közösségek sokszínű világát. A gazdagon illusztrált, impozáns kiállítású album képeit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ fotósai készítették.
276 oldal / 8800 Ft

Szunyoghy András: Vadállatok anatómiai rajzai
Szunyoghy András könyveit sok ezren ismerik és szeretik határon innen és túl, generációk ragadtak ceruzát vagy vésőt az ő könyveinek hatására. A kiváló képzőművész-szerző Vadállatok anatómiai rajzai című új albuma elengedhetetlen alapmű a természet sokszínűsége iránt érdeklődő, haladó rajztudású, reménybeli rajzművészeknek. A kötet hatvan, zömében afrikai, kisebb részt európai, dél-amerikai és ausztrál vadállat csontozatát és izomzatát ismerteti, szükség esetén a szemléltető kézi rajzokon túl szöveges kommentárral. A könyvet fellapozva a látható és nyilvánvaló különbségeken túl feltárul előttünk az is, mennyi, a rajzi megoldásokban is segítséget nyújtó hasonlóság fedezhető fel akár a kenguru és fóka, a zsiráf és elefánt csontos vázában, izomzatában. Ceruzát hát a kézbe, elevenedjenek meg a rajzpapíron a dzsungelek, szavannák és esőerdők egzotikus állatai!
136 oldal / 5400 Ft


Romano Guardini: A műalkotás lényege
Romano Guardini, a huszadik századi német teológia és művészetelmélet meghatározó alakja beszédeivel, nyilvános előadásaival, időnként egészen szűk körben vezetett filozófiai kurzusaival és egyetemi óráival a II. világháború után mind a megújuló német és európai szellemiség, mind konkrétan a katolikus gondolkodás meghatározó alakja lett. Tekintélye és hatása nem korlátozódott Európára, amit az is kiválóan érzékeltet, hogy 1986-ban az argentin Jorge Mario Bergoglio, a későbbi Ferenc pápa pontosan Guardini tanulmányozása céljából érkezett Németországba, ahol doktori értekezést kívánt írni a német gondolkodó filozófiájáról. Jelen kötet Guardini műalkotásokkal, művészettel és esztétikai kérdésekkel foglalkozó, különféle műfajokba sorolható írásainak gyűjteménye, amely így átfogó képet ad az életművet meghatározó törekvésről, vagyis a szépség vallási rangjának rehabilitálásáról.
120 oldal / 4200 Ft
hirdetés


















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor