Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Hogy az ajándék érték is legyen!
2023-12. szám

Ha adventi készülődés, akkor ünnepi könyvözön! Az MMA Kiadó ez év karácsonyára is izgalmas kiadványokkal készül szinte valamennyi művészeti ág érintésével. Olasz Ferenc lélekemelő fotói több mint kétszáz képen elevenednek meg egy csodálatos albumban: roskatag székelykapuk, út
menti pléhkrisztusok, dombra kanyargó kálváriák, templomok faláról málló freskók válnak az örökkévalóság hirdetőivé fényképei által. Kunkovács László fotográfus pályája előtt is kötettel tiszteleg a Kiadó: Nagy Károly Zsolt tanulmányában érzékenyen mutat rá, hogy Kunkovács a társadalmi átalakulás során jelen­tő-ségüket vesztett helyeknek, tárgyaknak, épületeknek vagy gesztusoknak ad jelentést. Egy ütött-kopott tanyasi tyúkólban a katedrális alapformájára mutat rá, a szétmállott sárépítményekben láttatja az anyagot simogatva alakító kezekben megmutatkozó szeretetet. Móser Zoltánnal egészül triumvirátussá a fotóművészeti sorozat karácsonyi kínálata, akinek ihletett és ihlető képein keresztül egy folyton kérdező, embert, természetet, időt és a transzcendenst szakadatlanul vallató alkotó portréja bontakozik ki. A szerző saját, sokszor személyes, vallomásos szövegei értelmezik, gazdagítják a fotók már önmagában is teljes értékű univerzumát.

Szintén az albumok sorát gazdagítják a képzőművészeti kiadványok, így az idén kilencvenéves Bartusz György életműve, valamint Szemadám György Quodlibet című, összegző tárlatának áttekintése is impozáns kötetben vár az olvasókra. A tanulmányokban értelmezett művek fotóreprodukciókon elevenednek meg, így a kötet szinte otthonában tart tárlatvezetést a két kiváló művész alkotásaiból.

Megemlékeznek természetesen a kétszáz éve született Madách Imre klasszikussá vált emberiség­drámájáról, Az ember tragédiájáról is. A mű irodalmi fogadtatását, színházi, filmes és zenei adaptációit négy kiváló szakíró tárja az olvasó elé – tudományos alapossággal, de közérthető és élvezetes stílusban. És ha már zene: Hans Urs von Balthasar régóta várt, gyűjteményes kötete A zene eszméjének kibontakozása címmel érkezik a könyvesboltokba. A benne olvasható írások az isteni önfeltárás, vagyis a kinyilatkoztatás eredendő esztétikai mozzanataira hívják fel a figyelmet, és ezzel összefüggésben olyan vallási értelmezést dolgoznak ki a zenéről, amelyhez hasonlóval csak Balthasar protestáns párbeszédpartnere, Karl Barth tudott szolgálni a 20. században.

Nem lehet jelentőségében eléggé méltatni a Kárpát-medence zsinagógáit csodálatos fotókon és kiváló leírásokban reprezentáló albumot, amely határon innen és túl veszi számba a zsidó közösségek építészetileg is lenyűgöző találkozóhelyeit. Vallás és építészet találkozik a Generációk építészeti sorozat Hajnóczi Gyulát bemutató kötetében is, ugyanis a nemzetközileg elismert alkotó műegyetemi tanulmányai előtt teológiai és bölcsészettudományi területen is képezte magát.
hirdetés

Szellemtörténeti jelentőségű, de máig ható a transzilvanizmus közelítéseit adó, hiánypótló tanulmánykötet, amelyben a politikai és kulturális vonatkozásokkal bíró mozgalom legkiválóbb szakértői írtak a kérdésről. A Gara László emlékezete című kötet több, mint amit a cím sugall. Az 1956-os magyar szabadságharc eltiprását követő év elején az Hommage des poètes français aux poètes hongrois címmel megjelenő antológiában huszonnégy francia költő tisztelgett írásával magyar költőtársaik és a forradalmi magyar nép előtt. A Gara László szerkesztésében, a párizsi Seghers Kiadó által közreadott egyedülálló kötet teljességében most jelenik meg először az eredeti francia mellett magyar nyelven is.

A mához legközelebb talán Maciej Andrzej Zięba lengyel domonkos szerzetes Gond hátán gond című könyve áll. A II. János Pál pápa szellemi örökségét íróként, filozófusként és közéleti szereplőként tudatosan továbbgondoló lengyel domonkos szerzetes és egykori fizikus tudományos igényességgel, publicisztikai szenvedéllyel és nem kevés iróniával megírt kötetében a katolikus egyház előtt álló jelenkori kihívásokat veszi sorra.

Válogasson karácsonyra az MMA Kiadó könyvei közül, mert azokkal az ajándék érték is lehet!


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor