Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Nagy évjárat, nagy bor
2008-43. szám / Geönczeöl Attila


A 2006-os évjárat nagy borokat adott egész Magyarországon, de a tokaji száraz fehérek esetén különösen. Ennek egyik legjobb bizonyítéka a Gundel Pincészetek hárslevelűje. A címkét nézegetve elsőre kissé meghökkentő a 15 százalékos alkoholtartalom, de a kóstolás során ez fel sem tűnik igazán a nagy test, összetett zamatok mellett. A markáns újfás érlelés első szippantásra szembetűnik illatában, pörkölt fás, füstölt sajtos hangulattal, mellette túlérett ananászra, szegfűszeges körtebefőttre emlékeztető, gazdag gyümölcsösség érezhető. A magas alkoholtartalom és cseppnyi csersav kellemesen bizsergető hatású, a lágyabb savak diszkréten meghúzódnak a háttérben. Hosszú, kávésan kesernyés, zamatos utóízzel zár. A Gundel étlapját végigböngészve két fogáson akadt meg a szemem, ami jól párosítható hozzá. Az egyik egy előétel, serrano sonka borban érlelt körtével, a másik pedig egy tartalmasabb fogás, kemencében sült libacomb burgonyás knédlivel és aszalt barackos fehér káposztával, de ennél még nehezebb ételeket, akár formabontó módon vörös húsokat is elbír a bor.
(5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor