A 2006-os évjárat nagy borokat adott egész Magyarországon, de a tokaji száraz fehérek esetén különösen. Ennek egyik legjobb bizonyítéka a Gundel Pincészetek hárslevelűje. A címkét nézegetve elsőre kissé meghökkentő a 15 százalékos alkoholtartalom, de a kóstolás során ez fel sem tűnik igazán a nagy test, összetett zamatok mellett. A markáns újfás érlelés első szippantásra szembetűnik illatában, pörkölt fás, füstölt sajtos hangulattal, mellette túlérett ananászra, szegfűszeges körtebefőttre emlékeztető, gazdag gyümölcsösség érezhető. A magas alkoholtartalom és cseppnyi csersav kellemesen bizsergető hatású, a lágyabb savak diszkréten meghúzódnak a háttérben. Hosszú, kávésan kesernyés, zamatos utóízzel zár. A Gundel étlapját végigböngészve két fogáson akadt meg a szemem, ami jól párosítható hozzá. Az egyik egy előétel, serrano sonka borban érlelt körtével, a másik pedig egy tartalmasabb fogás, kemencében sült libacomb burgonyás knédlivel és aszalt barackos fehér káposztával, de ennél még nehezebb ételeket, akár formabontó módon vörös húsokat is elbír a bor.
(5)
|