Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Portré
Dennis Farina
2008-44. szám / Köves Gábor

Ő is egyike azoknak a nagy respekttel bíró ka­rak­te­rszíné­szek­nek, akik régi jó isme­rőseink közé tartoznak, de a nevükre szinte senki sem emlékszik.
Leggyakoribb színészi személyleírása a „tömött bajszú maffiózó”, így aztán nehéz elhinni róla, hogy civilben komoly rendőri múlttal dicsekedhet.

Nem minden színész talál rá elsőre a neki rendeltett hivatásra. A sztárok gyakran kérkednek is vele, hogy előéletükben ők is éppolyan hétköznapi feladatokat láttak el, mint minden más földi halandó. A közismert esetek közé tartozik Harrison Fordé, aki a nehéz időkben asztalosként egészítette ki a kezdő színészek szerény kosztpénzét, de újdonsült kedvese, Calista Flockhart sem az Actors Studióban, hanem egy New York-i aerobic-stúdióban kezdte (edzőként) a pályafutását. A szórakoztatóiparra átnyergelt pályaelhagyók közül minden bizonnyal Dennis Farina profitálta a legtöbbet előző állásából. A zsaru- és maffiózó-szerepekben sűrűn megforduló színész nem a Sztanyiszlavszkij-módszer segítségével sajátította el a zsaru-nézést és a peckes maffiózó-járást, hanem Chicago utcáin tett szert a színészként jól kamatoztatható ismeretekre. Az olasz-amerikai (közelebbről szicíliai felmenőket jegyző) családba született színész 1967 és 1985 között a hírhedten szeles város rendőrségének uniformisát viselte, magyarán zsaruként kereste a betevőt, és ilyetén minőségében került közel a filmiparhoz. Hollywood közismerten valóságpárti rendezői közül Michael Mann szerződtette legelőször, de még nem mint színészt, hanem mint rendőrségi szakembert (gyakran megesik az ilyen, hogy a minél autentikusabb szemfényvesztés érdekében a filmesek civil szakemberekkel veszik körül magukat).
Hamar kiderült, Farina többre hívatott, mint hogy a háttérben előjátssza a szükséges pózokat: Mann 1981-es Thief című filmjében már ő maga is a kamerák elé állt, és a híresen perfekcionista rendező elégedett volt a látottakkal. Ezt bizonyítja, hogy ezt követően rendszeresen szerepeltette az általa jegyzett filmes és tévés-produkciókban: utóbbiak közül a Miami Vice-szériát kell mindenképpen említeni, a filmek közül pedig Az embervadász jelentett fontos állomást mind Mann, mind Farina karrierjében. Már itt, e korai filmekben eldőlt, hogy melyik skatulya az, ami biztos megélhetést fog biztosítani a rendőrből lett színésznek, Mann óta ugyanis legalább annyian kérték, hogy csináljon úgy, mint a Miami Vice maffiózójaként, mint ahányan Az embervadász zsaru-alakításának variációira szerződtették. Új munkakörében Farina nem volt tétlen, a törvény embereként feszített például a Law and Order (magyarul: Esküdt ellenségek) című sorozat kései epizódjaiban, és egy kicsi, de emlékezetes rendőr-szerepben feltűnt a Mint a kámfor című moziban is. Maffiózóként még ennél is többre vitte: az Éjszakai rohanásban még De Niro is elhalványul falrengető harsánysága mellett, a Szóljatok a köpcösnek! Mr. Barbonijaként pedig csúnyán lejátssza Gene Hackmant és Travoltát is. Ilyen alakításokkal a háta mögött talán már azt sem bánta, hogy végül nem ő, hanem Joe Mantegna játszotta el a maffiózó Joey Zasát A Keresztapa harmadik részében, de kellő elégtételt jelenthetett az is, hogy az éppen fénykorát élő Guy Ritchie is megkínálta egy szereppel Blöff című filmjében. Az elmúlt években valamelyest alábbhagyott az alvilági alakítások iránti kereslet, de talán épp ez kellett ahhoz, hogy Farina békésebb szerepekben is megmutathassa, mit tud. Erre remek alkalma adódott az Empire Falls (A múlt fogságában) című tévésorozatban, melyben Ed Harris, Helen Hunt, Philip Seymour Hoffman, Joanne Woodward és Paul Newman társaságában állt helyt a lassan folydogáló kisvárosi életek forgatagában.

Dennis Farina filmjei a héten:
hirdetés

Öri-hari
tv2
1., szombat, 16.40

Drogosztag
Cinemax
1., szombat, 2.40

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor