Az alföldi borászok keresik a helyüket a magyar borpiacon. Többen vannak köztük olyanok, akik az elhíresült, bár nem feltétlenül rossz minőségű „kannással” kezdték, majd az évek során fokozatosan fejlesztgették technológiájukat, szőlőt telepítettek, vagy éppen szorosra fűzték a kapcsolatot szőlőtermesztő partnereikkel. Az Akker Pince mostanában próbál áttérni magasabb minőségi szintekre. A régi cementtartályokat felváltották rozsdamentes acélra, eladásaikban pedig növekszik a palackozott borok aránya. A pince neve megtévesztő, nem sváb hagyományokat, hanem Akasztót és a kereskedelem szót ötvözi. Kunsági Cabernet franc boruk korrekt tétel. Sajnos évjárat-megjelölést nem találunk a címkén, ami a „minőségi bor” kategóriában nem egyedülálló ugyan, de furcsán néz ki. Gránátvörös, viszonylag mély színű tétel, jellegzetes erdei bogyós gyümölcsöket, aszalt szilvát, fűszerpaprikát idéző illattal. Teste karcsú, csersavtartalma minimális, ízvilágában inkább a savak dominálnak. Jó gasztro-, esetleg főzőbor, illetve a bor és egészség jegyében a vékonyabb pénztárcával rendelkező borkedvelők számára ideális esti étrend-kiegészítő lehet 1–2 deci mennyiségben. Zsírosabb ételekhez, pörköltekhez, füstölt csülkös bableveshez, babfőzelékhez ajánlható. A bor a pincészet 21. kerületi kereskedésében kapható 500 forint alatti áron.
|