Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

Határtalan blogoszféra
2008-46. szám / Illés Mihály

Egyre-másra terjednek el, burjánzanak a blogok. Az internetes naplóírást azonban még mindig körülveszi egy csipetnyi misztikum,
a bloggereket sokan tartják csodabogárnak, excentrikus kitárulkozóknak, a blogokat pedig öncélú, felesleges képződményeknek, amelyek csak az időt ölik. De milyen is ez a világ valójában?


A blog-sztori

A naplóírásnak sok száz éves hagyománya van, a világtörténelem számos bonyodalmat ismer titkos naplók illetéktelen kezekbe jutásáról, kalamajkáról, ugyanakkor a legtöbb történelmi korról sokkal mélyebb ismeretünk van amiatt, mert valaki valamikor papírra vetette tapasztalatait, információit. De nem csak a történelmet, számtalan tudóst, irodalmárt, történeti személyiséget ismerhetünk meg közelebbről csupán amiatt, mert energiát fordított a naplóírásra is. Be kell látni ugyanakkor, hogy a fontosnak bizonyuló írások a megszülető anyagnak csupán kimutathatatlan töredékei, ezért is élnek sokan szkepszissel a most kibontakozó internetes naplóíró közösséggel szemben. Maga a blog kifejezés a web log, vagyis „internetes bejegyzés” szavakból képződik. A weblog szót egy bizonyos Jorn Barger alkotta meg 1997-ben, ez rövidült aztán bloggá Peter Merholznak köszönhetően. Az internetes bejegyzések tömeges írását természetesen a technikai fejlődés hozta magával. Az internetes alkalmazások egyre egyszerűbbé váltak, egyre kevesebb készség és szakismeret kellett és kell ahhoz, hogy az ember közzétegye gondolatait. Míg régebben az internet az újságíráshoz, a könyvnyomtatáshoz hasonlított, a csupán egyoldalú közlő funkcióját elveszítette. Gyerekjáték lett tartalmakat létrehozni, így a felhasználók már nem elégedtek meg az asszisztáló olvasással, ők maguk kezdték el írni a tartalmat. Ma már nemcsak a szöveg közlése nem igényel lényegében semmiféle informatikai ismeretet, de a fotók és videók feltöltése sem. Szabad a pálya.


Magam, magam

Mi késztet embereket a megmutatkozásra? És miért gondolják, hogy bárki kívülálló számára érdekes lehet a fejükben megszülető gondolat? A bloggereket a látogatottság mértéke tartja fogságban, ez a fokmérő, az alfa és az ómega. Akit sokan olvasnak, az a király, akit kevesen, az frusztrált és dühös. A blog nézettsége szinte az egyedüli visszajelzés, így pedig valóban a lehető legdemokratikusabb fórumról beszélhetünk. A nézettséget fel lehet ugyan kissé tornászni, de érdektelen, öncélúan unalmas blog sohasem lesz elismert, míg a jó fogalmazókészségű vagy izgalmas tematikát választó bloggerek követendő etalonná válhatnak. Senkit sem lehet kényszeríteni a blogfogyasztásra, így a nézettség valóban önkéntes, így pedig egyenes arányban van a blog színvonalával. Az internetes világ alapvetése a közösség, a közösségi tartalom, a hozzászólás, a részvétel, így nagy jelentőségük van az egymásra mutató oldalaknak is. A legnépszerűbb blogokra számos más oldalról mutat találat (link), a sok hivatkozás még tovább növeli a dicsfényt, hiszen további látogatókat hoz a konyhára. Ők a sztárbloggerek, akik sokszor már fizetést is kapnak egy-egy nagy szolgáltatótól, hogy náluk vezessék az internetes naplót, nyilatkozni, szerepelni hívják őket: ez a foglalkozásuk.
hirdetés

Virágozzék ezer virág

A blognak nincs megkerülhetetlen definíciója, nagy általánosságban csak annyit várnak el tőle, hogy viszonylagos rendszerességgel frissüljön, kerüljenek ki új anyagok. A tematikára vonatkozóan nincsen semmiféle megkötés, így bárki bármilyen témában indíthat blogot. Talán kevéssé meglepő, de a leggyakoribb az úgynevezett „énblog” indítása, ez ténylegesen megfelel a naplóírás kívánalmainak, a szerző saját életének eseményeit veti, khm, képernyőre. Az élet kis dolgaitól kezdve a legfontosabb eseményekig minden szerepelhet. A műfajból adódóan van benne egy kis intimpistáskodás, de itt is érthető, hogy az unalmasan megírt, kevéssé esménydús blogok könnyen érdektelenségbe fulladnak, míg a szórakoztató forma és a mozgalmas eseménysor sok látogatót vonzhat. Gyakoriak a hírblogok is, itt politikai „elemzéseket”, hírkommentálást tesznek közzé az önjelölt törökgáborok, természetesen nagyon változó vérmérsékleten és hullámzó szellemi színvonalon. Dunát lehet rekeszteni a kulturális témákkal foglalkozó blogokkal is. Gyakoriak a főzőcskével foglalkozó gasztroblogok is. A hobbioldalak mellett másik kasztot képviselnek a szakmai vagy félszakmai blogok, ezeken szakemberek foglalkoznak saját szakterületükkel, csak a szokásosnál talán kicsit könnyedebb stílusban, szabadabb témaválasztással. (Egy miniszterelnök blogja természetesen akkor is közpolitikai kérdés, ha szabadidejében és szabad kedvteléséből vezeti a közérdekű naplót. Ugyanígy érdemes figyelni egy elemző vagy egy pszichiáter szavaira még akkor is, ha épp csak olvasmányos blogverzióban fogalmaz meg fontos ügyekről jelentős gondolatokat.)

Ki mondja, miért mondja?

A névtelenség homályába burkolózó bloggerekről nem mindenkinek kedvező a véleménye, ugyanakkor számos esetben bizonyultak már megkerülhetetlennek a bloggerek szavai. Több szem többet lát alapon sok olyan nagy horderejű ügy volt már az elmúlt évtizedben, ahol a fáradhatatlan nyomozókedvű, ezerfejű bloggerek derítettek fényt egy-egy visszaélésre. Első alkalommal a szeptember 11-ei terrortámadás után lehetett komolyan támaszkodni a blogszerzőkre, akik a maguk szempontjából számoltak be az eseményekről, segítettek a kárfelmérésben, jöttek rá összefüggésekre, találtak meg hiányzó láncszemeket. Bloggerek munkájának gyümölcse volt Trent Lott rasszista szenátor lebuktatása és lemondatása is. A legtöbb fontos világpolitikai ügyben előfordul, hogy valamely blogger fontos információval rendelkezik, vagy ilyenre bukkan rá, amelyet a világhálón közzétéve közvetve segít a probléma felgöngyölítésében, megoldásában vagy persze eszkalálásában.


Minden megoldás érdekel

Ha valaki egyedi blogot akar indítani, bizony alaposan fel kell kösse a gatyáját. Nagy csalódás érheti, ha rövid keresgélés után több olyan blogot is talál, amelynek témáját egészen különleges, nyerő ötletnek tartotta. Van kizárólag teregetéssel foglalkozó blog sok rajzzal és teregetést ábrázoló fotókkal, van egy másfajta „teregetős” blog is, ez a szakítással, párok felbomlásának kiteregetésével foglalkozik. Van olyan blog, ahol interneten játszható játékokat gyűjtenek egy kalapba, míg az egzotikus tájakon túrázók is gyakran indítanak időszakos blogot, ahol követhető az útjuk. Kevés új van a Nap alatt.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor