Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bűvésziskola Ungár Anikó módra
2008-48. szám

Csiribá, csiribú, volt nyúl, nincs nyúl, repül a varázsgömb, a kiválasztott kártyalap pedig a pikk dáma…
A gyerek, amikor még csak 3-4-5 éves, varázsigével varázsol: csak elmormolja a mesékből hallott „csiriavarázslat”-ot, és már ott is a hosszú percek óta várt villamos, megered a hó, és köddé válik a rettegett éjszakai boszorkány. Aztán ahogy cseperedik, bár még játssza, már azt is látja, a varázslás mestersége nem a sajátja. Nincs mese, ahhoz vagy máguscsaládba kell születni, vagy be kell iratkozni Ungár Anikó bűvésziskolájába, ahol csupán 3, sok-sok gyakorlással eltöltött esztendő alatt mindenkiből valódi bűvész válhat.

A bűvészet nem olyan mesterség, ami apáról fiúra, akarom mondani, lányra, mesterről tanítványra száll?
U. A.: Általában olyan, ezért számít egyedinek az iskolánk egész Európában. Társasági formában rajtunk kívül sehol máshol nem oktatják a mesterséget.

Kiket vár az iskola elsősorban?
U. A.: Minden olyan 7-8 év fölötti gyereket, aki valamilyen szinten érdeklődik a bűvészet iránt. Pár hónapos tanfolyamnak is fel lehet fogni, ám ahhoz, hogy valakiből igazi bűvész legyen, minimum 3 év szükségeltetik.

Tehát hobbi- és hivatásos bűvészeket is képeznek?
U. A.: Így van. Azt szoktam mondani, hogy annak, aki csak a társaság középpontjában szeretne lenni, vagy pusztán betekinteni vágyik a titkok megközelíthetetlennek vélt világába, éppúgy köztünk a helye, mint annak, aki mesterségnek szánja.

A harmadik év végén kapnak a gyerekek valamilyen szakképesítést igazoló bizonyítványt is?
U. A.: Bizonyítványt nem adunk, viszont megadjuk azt a tudást, amivel elmehetnek az Artistaképzőbe (ahol egyébként nincs külön bűvész tanszak – a szerk.) államilag elismert bűvészvizsgát tenni.

Ön is ott „diplomázott”?
U. A.: Én nem „diplomáztam” sehol. Nekem a bűvészet apai örökségem. 15 évesen Ki mit tud?-ot nyertem, aztán huszonévesen két ízben is első helyen végeztem a háromévente megrendezett Bűvész Világkongresszus amatőr versenyén mint női bűvész. Először Párizsban, aztán pedig Bécsben ismét megvédtem a címet. Egyébként hivatásos bűvész vagyok, mert a Ki mit tud? zsűrijében benne volt az Artistaképző igazgatója, Baross Imre, aki a Ki mit tud? után ünnepélyes keretek között átadott nekem egy hivatalos működési engedélyt.

Több bűvésztanára is van az iskolának?
U. A.: Persze. Mindegyikőjük profi bűvész, akik a bűvészet alapjait tanítják meg a tanítványoknak. Olyan ez, mint a festészet: először meg kell tanulni rajzolni és bánni a színekkel, s csak utána jöhet az absztrakt festészet.
hirdetés

A bűvészetben mi számít absztrakt festészetnek?
U. A.: Az illuzionizmus.

Ön mit tanít?
U. A.: Leginkább előadásmódot, kivitelezést. A színpadi megjelenés fortélyait.

Biztosítanak fellépési lehetőséget is a tanulóknak?
U. A.: Hogyne. Ha például valamilyen zártkörű eseményre, céges karácsonyi bulira kapok meghívást, majd’ mindig magammal viszem a bűvészpalántáimat is, akik különböző asztali trükkökkel kápráztatják el a közönséget. Egyébként vannak saját, külön megrendeléseink is, ahová kifejezetten a gyerekeket hívják.

Gondolom, senkinek nem árulhatják el, hogy csinálják?
U. A.: Persze, hogy nem. Titoktartó társadalom a miénk, úgyhogy az első órák után a gyerekeknek fogadalmat kell tenniük, hogy amit nálunk hallanak, tanulnak, azt semmilyen körülmények között nem adhatják tovább még a szüleiknek sem. A titokszövetség, amellett, hogy erősíti a hivatástudatot, tartást is ad a gyerekeknek. Megtanulnak bűvészfejjel gondolkodni.

Hogyan gondolkodik egy bűvész?
U. A.: Másképp. A dolgok mögé lát, és van egy nagyon fontos küldetése: hogy megtartsa az illúziót a világban. Mert nem szabad mindent leleplezni…

Ungár Anikó Bűvésziskola
Helyszín: IBS, II., Tárogató út 2-4.
Órák: vasárnaponként 3 óra, délelőtti, délutáni kurzusok
Ár: 16 000 Ft/hónap (4x3, azaz 12 óra)
Jelentkezés: markistudio@t-online.hu, tel..: 30/950-7841

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor