Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Borsarok: Rejtőző arany
2008-52. szám / Geönczeöl Attila

Az Alföld egyik legelterjedtebb szőlőfajtája az Arany sárfehér. Mégsem hallunk róla túl sokat, mert legtöbbször bekerül az asztali borok áradatába. Ha több pezsgőgyár létezne a Kunságban, valószínűleg nem lenne kérdés, mire kellene használni.
A Helibor Arany sárfehér száraz pezsgője legalábbis kijelöli az utat. Elegáns, zöldes árnyalatú megjelenés, sokszínű aromavilág jellemzi, melyben birs, friss metélőhagyma, virágok fedezhetők fel, palackos érleltségre utaló hatások mellett. Szénsavtartalma finom, hosszú utóíze zamatokban gazdag. Kevesen tudják, hogy a pezsgőknél mit takar a „száraz” kategória. A besorolás egészen más, mint a boroknál, a legszárazabb a brut (illetve brut nature, extra brut), amelyet az extra dry (különlegesen száraz) és a sec (száraz) követ. Utóbbi 17-35 g/liter közötti cukortartalommal rendelkezik, azaz ha a borokkal összehasonlítjuk, inkább a félszáraz-félédes változatnak felel meg. Ami miatt azonban mégsem így nevezzük, az a hagyomány mellett a magasabb savtartalom kiegyenlítő hatása. Nagyszerű aperitif ital, de aszalt gyümölcsökkel, sajttal, esetleg kaviáros falatkákkal végigkísérheti szilveszter éjszakáját. Ára 1200–1500 Ft között mozog, több üzletláncban, borszaküzletben kapható.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor