Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
GasztroArc
Demeter Csaba, egri borász
2009-02. szám / IM

Kérem, mutassa be pár szóban a pincészetet! Mekkora területen, milyen kapacitással működnek? Mik a főbb szőlőfajták? Mióta foglalkoznak a borászattal?
D. Cs.: 1898-ban már biztos volt szőlőnk a Mészhegyen, hogy azelőtt mi volt, azt senki sem tudja. Egy biztos, a cél több száz éve változatlan: egyedi, csak ránk jellemző, különleges borokat készíteni,

amit a nemzetközi porondon is jegyeznek. 20 ha szőlőnk van, Kékfrankos, Menoir, Turán, Cabernet Franc, Merlot, Olaszrizling, Hárslevelű, Szürkebarát, Chardonnay stb. A pince a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron található Egerben, ami 2001-ben Eger legszebb pincéje lett. A szőlőfeldolgozástól a palackozásig bezárólag mindent itt végzünk a tufakőbe vájt pincében, 20 méterrel a föld alatt. Ami a legjellemzőbb ránk, hogy egyedülálló módon minden borunkat fahordóban készítjük, ami nem általános már szinte sehol a világban, csak az ilyen kis kézműves pincében, mint a miénk.

Mi a pincészet hitvallása? Hogyan jellemezné a boraikat?
Stílus a borok között. Ez a hitvallásunk. Úgy készíteni a borokat, ahogy más nem, és olyat, amilyet más nem tud.

Nagyon jellegzetesek a palackok is. Hogyan zajlik egy-egy címke, palack megtervezése?
Először mindig megszületik a bor, lepalackozzuk, majd leülünk a társaimmal, megkóstoljuk, és csak utána találjuk ki a címkét, annak megfelelően, milyen érzést vált ki belőlünk az első illat és az első korty.
hirdetés


Elég széles szortimenttel dolgoznak. Milyen csoport a Demeter Pince célközönsége?
A 25–40 év közötti fiatalok, akik fogékonyak az újra, például az egyedi borstílusunkra és az egyedi dizájnunkra. Ezen belül is kettévettük a szortimentünket, és megjelentünk az egyedi, nagyon különleges, testes, csak ránk jellemző Demeteres ízvilágú borokkal, amik a nemzetközi porondon is megállják a helyüket a 4000–7000 forint között kategóriában. Készítünk ezen kívül sokkal könnyedebb, bár szintén Demeteres ízvilágú borokat is, mint pl. a „½8”, amit akár mindennap ihatunk, hiszen az 1000–1500 Ft közötti árkategóriába tartozik, ráadásul könnyedsége miatt szívesen iszik belőle többet az ember.

Hogyan látja Eger borászatának helyzetét? Vannak-e tendenciák, lehet-e közös jegyekről beszélni?

Eger borászata szépen fejlődik, úgy érzem töretlenül halad a magyar borok legmagasabb pozíciója felé, ahol méltó helye van. De amíg ide eljut, addig még sokat kell bizonyítania az egri borászoknak, és sokat kell tanulniuk a borfogyasztóknak is. Mert fel kell ismerniük, hogy egy bor nem akkor jó, ha sok benne a tannin és fekete a színe, hanem ha a tannin selymesen simogatja a nyelved. És mindegy, hogy sötét vagy világos, csak ragyogjon, és kívánj belőle még egy pohárral, mert itatja magát!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor