Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Coraline és a titkos ajtó
2009-06. szám / Szalóky Bálint

A Karácsonyi lidércnyomás című stop-animációs kult-musicalt a mai napig a legtöbben Tim Burton nevéhez kötik. Bár való igaz, hogy látványvilágában az alkotás jól illeszkedik a Burton-ouvre-höz, a híresség (producerként és ötletadóként) csupán a háttérből irányított, a rendezést Henry Selickre bízta.
A sikernek hála a későbbiekben újra szövetkeztek, ám a James és az óriásbarack – bár mesélőkedvben és vizuális sziporkákban nem volt hiány – elmaradt a várakozásoktól, az alkotók pedig végérvényesen különváltak. A stop-motion animációban brillírozó Selick később mintha nem találta volna a helyét és a hangját (a félig élőszereplős Talpig majom óriási bukás volt), így kapóra jött számára Neil Gaiman burtonien bizarr meséje, a Coraline és a titkos ajtó. A történet hősnője, mivel szüleit mindenestül leköti a munka, felfedezőútra indul új otthonukban. Hamarosan egy olyan járatra bukkan, amely saját világának hasonmásába vezet – azzal az apró különbséggel, hogy e „másvilágban” mindenki boldog, anyu és apu pedig annyi időt tölt Coraline-nal, amennyit hősnőnk csak szeretne. Mindez persze túl szép, hogy igaz legyen, és valóban, az intő jelek, hogy mégsem minden stimmel, egyre csak sokasodnak. Amikor pedig Coraline úgy érzi, elérkezett az ideje a távozásnak, a „másik mama” hallani sem akar a búcsúról és minden tőle telhető eszközzel marasztalja. Selick mozija lenyűgöző (és éjsötét) látványvilágával ejt ámulatba (már-már hihetetlen, hogy stop-animációs trükkökkel mi mindent meg lehet valósítani), Gaiman munkáját pedig az izgalmas karakterek és a fordulatok dicsérik. A Coraline és a titkos ajtó elsőrangú felnőttmese azoknak, akik nem sajnálják a mozijegyet gyermeki énjüktől.

Coraline és a titkos ajtó
(Coraline)
Amerikai, szinkronizált film
Rendező: Henry Selick
hirdetés

100 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Bemutató: március 12.

Különvélemény
„Henry Selick, a Karácsonyi lidércnyomás varázskezű rendezője felelős a lenyűgöző animációs megoldásokért, a történetért pedig a képregény-szerzők közt rocksztárnak számító Neil Gaiman (a Sandman-képregényfolyam szerzője). És ha még ez sem lenne elég, emlékezzünk csak, mit varázsolt egy másik kislányos történetből Hayao Miyazaki, az anime japán atyamestere az Oscar-díjra jelölt Chihiro Szellemországban című filmben. A Coraline ugyan nem ugyanez a súlycsoport, de Selick és Gaiman neve garancia a vad és varázslatos utazásra.” (Pete Travers)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor