Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy nem tartok ágyasokat. És ne várjanak távol-keleti élménybeszámolót sem. Inkább csak ittam egy kis pályinkát. Méghozzá ágyas barackot, a Johanna Kft. Gusto márkanév alatt futó, 41 fokos pálinkáját. Mindenféle városi legendák keringenek az olyan szeszekről, amiben gyümölcsök úszkálnak, például hogy belenövesztik a körtét, barackot az üvegbe. Furcsa elképzelni olyan fákat, amiről mindenféle üvegek lógnak tavasszal, természetesen nem is erről van szó. Az ágyas pálinkák túlnyomó többsége aszalt gyümölcs „ágyon” érlelődik. Amit a palackban látunk, az már inkább csak dekoráció, a külcsín érdekében betesznek néhány darab aszalmányt, ami aztán megduzzad, és szinte friss gyümölcs benyomását kelti. A halvány aranysárga árnyalatú Gusto pálinka illatvilága elegánsan könnyed, diszkréten kajszis aromájú. A gyümölcságy enyhe savanykásságot és cseppnyi édességet ad az ízekhez, melyet még magíz és alig érezhető kesernye fűszerez. A magíz egyébként fontos eleme a barackpálinkáknak, a főzdék a megszárított és így ciántartalmától megszabadított magokat házi receptjük szerint teszik vissza az erjedő (kimagozott) cefrébe, amiből később a pálinkát lepárolják.
Az Ágyas Gusto barack ára 3400-3500 Ft körül mozog a boltokban.
|