Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csapatjátékos
2009-13. szám / Bóta Gábor

Margitai Ági Ivan Menchell Sírpiknik című komédiájában játszik a nyáron, július 6-ától a Thália Színházban. Ősztől pedig több feladat is várja. Úgy érzi, többet kellene pihennie, de olyan ajánlatokat kap, olyan emberekkel dolgozhat, hogy nem tud nemet mondani.

Özvegy nőkről szól a darab, akik rendszeresen összejárnak, jól érzik magukat, és együtt látogatnak a temetőbe is.
M. Á.: Amikor még éltek a férjeik, igen jóban volt a három házaspár. Az egyik közülük, akit én játszom, elsősorban a múltba réved, állandóan a négy éve meghalt férjére emlékszik, ezért rábeszéli a barátnőit, hogy szerdánként járjanak ki a temetőbe. Ez a program. Emiatt Sírpiknik a darab címe.

Milyen ember az a nő, akit játszol?
M. Á. Alapjában véve jópofa, de roppant módon megszállottja az emlékeinek, nem tudja elképzelni, hogy hatvanévesen lehet még valami újat kezdeni. A többiek meg inkább úgy gondolják, hogy lassan lehet. Becsöppen közéjük egy ismerős hentes, aki felbolygatja az életüket. Ez egy könnyed komédia, aminek mély érzelmi vonulata is van, és Parti Nagy Lajos a maga fantasztikus nyelvezetével átdolgozta, közelebb hozta a magyar nézőkhöz.

Ilan Eldad rendező abszolút ért hozzá, hogy még a bulvárkomédiákba is többet belelásson, de megőrizze könnyedén szórakoztató voltukat is. Erre fényes példa a Hat hét, hat tánc kiugró sikere, Vári Évával és Kulka Jánossal.
M. Á.: Nagyon ért az ilyesmihez. A Sírpikniket Izraelben már rendezte, jókora sikerrel, azért hozta ide a darabot, mert szerinte nálunk is érdekelni fogja a közönséget.

A Thália Színházban lesz a bemutató, ami ezúttal nyáron is várja a publikumot.
M. Á.: A világ nagyvárosaiban, például Londonban, New Yorkban, totális színházi szezon van a legmelegebb napokban is. Nem maradnak három-négy hónapig színház nélkül az emberek, és nemcsak az a pár szabadtéri hely játszik, ami nálunk. Szerintem egy ekkora városnak, mint Budapestnek, szüksége van nyári színházi kínálatra. Az is érdekes számomra a Sírpiknikben, hogy olyan kollégákkal dolgozhatok együtt, akikkel mindig is szerettünk volna, de még nem volt rá alkalmunk. A szereplők közül eddig csak Takács Katival meg Létay Dórával játszhattam, Bánsági Ildikóval, Gálffi Lászlóval, Egri Mártával színpadon még nem találkoztam. Ez új impulzust ad. Jól is esik nyáron egy komédiában fellépni.

Szerepet kaptál a Bárkában is, a Dogville című produkcióban.
M. Á.: Nemrég volt az előbemutató, csak ősszel lesz az igazi premier, de már most is nagy siker volt. Az én szerepem kicsi, mégis gyakran jelen vagyok, mert nagy tömegjelenetek vannak a produkcióban. Élvezem a kollektív munkát és ezt a jó csapatot. Lars von Trier filmje alapján készült a darab. Az a harmincas évek Amerikájában játszódik, de az Anger Zsolt által rendezett történetet áthangolták a mai Magyarországra.

Celestina volt az elmúlt évadban a kiemelkedő szereped, Lőrinczy Attila direkt neked írta jutalomjátékként. Igen széles skálán játszhatsz, lehetsz fiatalosan virgonc, de megmutathatod az öregség hátulütőit, a halálfélelmet is. Mindazt, amit tudsz, beleteheted ebbe a figurába.

M. Á.: Így van. Egy nagy machinátor, kerítő a nő. Megvan a maga életfilozófiája meg az ehhez való esze, rafinériája. Azt sajnálom, hogy nem ment eleget a produkció, nem is mehet túl sokat Tatabányán. Remélem, hogy még párszor az ottani felújított színházban eljátsszuk.
hirdetés

Tatabányán létezik egy virtuális társulat, általában ugyanazokat hívják, rád is mindig gondolnak.
M. Á.: Olyan feladatokra kérnek fel, amelyeket szívesen vállalok. Szerencsére elég sokfelé hívnak, de világéletemben csavargó természet voltam.

Egerben az Emésztő tűzben táncolsz is.
M. Á.: Még Szerbiába megyünk vele egy fesztiválra. És örömmel játszom tovább a Tiszta viccben, amit Lukáts Andor rendezett a Sanyi és Aranka Színházban.

Tudod már, mit csinálsz a következő évadban?
M. Á.: Tudom. Nyaram nemigen lesz, mert augusztustól már próbálok a tatabányai A kaukázusi krétakörben. Két másik felkérésem is van, de egybeesnek. Valószínűleg Szabó Rékával fogok dolgozni. Szeretem, hogy ő keveri a sok mozgást prózával.

Ez neked való, mert táncosnőként kezdődött a pályád.
M. Á.: De már öreg vagyok hozzá!

Az Emésztő tűzben is szteppelsz.
M. Á.: Szabó Réka viszont a modern tánc egy vonulatát állítja a középpontba.

Gondolom, élvezed, hogy ennyire szükség van a munkádra.
M. Á.: Nagyon élvezem. De úgy hiszem, hogy kicsit túlvállalom magam, mert ennél többet kellene pihennem. Csak olyan csábító ajánlatokat kapok és olyan emberekkel dolgozhatok, hogy nem mondok nemet, mert ezekhez a feladatokhoz mind kedvem van.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor