Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Pepe bácsi
2009-13. szám / Geönczeöl Attila

Így a nyár kezdetén érdemes kirándulást tenni a kontinens messzebbi borvidékeire is, ha máshogy nem, hát virtuálisan. Andalúzia varázslatos táj, az embert megérinti
eredeti kultúrája, történelmi emlékei, gasztronómiája. A jellegzetes andalúz tapasok („falatkák”) összefonódnak emlékeinkben a flamencóval, a mediterrán épületekkel, növényzettel és természetesen a sherryvel. Ez Andalúzia, ezen belül elsősorban Jerez jellegzetes borfajtája, legismertebb, nálunk is kapható márkája a Tio Pepe (jelentése: Pepe nagybácsi), melyet a Gonzalez Byass borászat készít. Szalmasárga színű, gombás, mandulás, diós illatú tétel, zamatban is ezek a jegyek uralkodnak, savakat alig érezni, inkább szép, kerek teste és tüzessége adja a szerkezetét. A sherryk erősített borok, ami azt jelenti, hogy kierjedés után szeszt (borpárlatot) adnak hozzájuk, így védve meg az oxidációtól, öregedéstől. Pepe bácsi borának alkoholtartalma 15 százalék. Másik jellegzetesség az élesztőhártya alatti érlelés a jellegzetes criadera-solera hordórendszerek segítségével. A palackokon nincs feltüntetve az évjárat, mivel több év termése keveredik bennük. A Tio Pepe fino típusú, azaz fiatal (de így is legalább négyéves) száraz sherry. Jól lehűtve – akár 5-7 Celsius fokra is! – kitűnő aperitif ital, de tenger gyümölcseivel, könnyű sajtokkal is érdemes kipróbálni.

hirdetés

Beszerzés: Zwack Izabella Borkereskedés
2824 Ft/palack
Kritika (4)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor