Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (1,5)
Crank 2. – Magasfeszültség
2009-14. szám / Köves Gábor

Jason Stathammel kapcsolatos utolsó emlékeink, hogy nemrégiben a színész a Kárpát-medencében (egy magát Budapestnek kiadó helyen) járt egy csuklójára erősített robbanó szerkezettel.
Azok szerint, akik még kiigazodnak a rendkívül termékeny Statham akcióhősi ténykedésén, a csukló-bomba A szállító harmadik részéből való, az viszont – állítják a szakértők – a Crank első részében esett meg a színésszel, hogy méreggel a szervezetében kellett fel-alá akcióznia (a sztori szerint azért, mert csak így, az adrenalinszintje magasan tartásával kerülhette el, hogy szíve felmondja a szolgálatot). A filmtörténészek dolgát is megkönnyítené, de szerintünk a rajongók is örülnének, ha egyszer végre egyesítenék a két sorozatot: nagyon nem is kéne erőszakot tenni egyiken sem, hisz bohózatilag mindkettő ugyanazt a szintet lőtte be magának. A Crank talán kevésbé titkolja származását, de annyi azért esztéta végzettség nélkül is megállapítható, hogy A szállító is ugyanabból a szórakoztató kukából vétetett, legfeljebb a trash valamelyest elegánsabb fajtájából.
Addig viszont, míg a sorozategyesítés nem jön létre, kénytelenek vagyunk külön-külön számot adni Frank Martin és Chev Chelios hogylétéről. Míg Frank bizonyára A szállító 4-re gyúr, Chev a Crank 2-ben kavar, s akárcsak az első részben, a feje helyett most is inkább a szíve után megy. Jelentősen megnehezíti a dolgát, hogy a kérdéses testrész egy kínai gengszter hűtőtáskájában pihen, neki pedig be kell érnie egy állandó elektromos utántöltést igénylő, elemes műszívvel. Chev szíve természetesen nem az egyedüli testrész, mely a játékidő során elkerül eredeti tulajdonosától, de az csak a hősnek adatik meg, hogy élő akkumulátorként bebikázza magát, mikor elemei lemerülnek. Alighanem ezt tekinthetjük a film csúcspontjának, melyhez sem a mellbimbó-levágásos, sem a lóversenypályán kefélős, sem a puska-feldugós jelenet nem érhet fel. A Crank készítői szemlátomást valamiféle menő tahóságot akartak készíteni, egy hard-core Tom & Jerry epizódot a Texasi láncfűrészes, Tony Montana, (a néhai) David Carradine és néhány ribancosra vett színésznő vendégszereplésével. Ha valóban ez volt a cél, a magát Neveldine/Taylorként jegyző szerzőpáros nem is vallott szégyent. Sikerük további hollywoodi munkalehetőségekhez jutatta őket, hamarosan mozikban a Gamer, egy másik hasizom-beszélő színész, Gerard Butler főszereplésével.

Crank 2. – Magasfeszültség
(Crank: High Voltage)
Amerikai, feliratos film
hirdetés

Rendező: Brian Taylor, Mark Neveldine
Főszereplők: Jason Statham, Amy Smart, Clifton Collins Jr., Ling Bai
96 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary
Bemutató: július 2.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor