Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat

Egy szép történet csúnya vége
2008-08. szám / Wágner Gábor

A hír már senkit nem ráz meg, hisz régóta tudjuk: a IX. kerületi önkormányzat döntése alapján – amire rábólintott a főváros és a Budapest Film is – február 28-án végleg bezár
egészen pontosan lebontásra kerül a főváros egyik legnagyobb alternatív zenei klubja, a Tilos Rádió székhelyeként is üzemelő Kultiplex. Béke – a ledózerolt épület – poraira!

A Bauhaus stílusú épület eredetileg persze nem Kultiplex volt, de szórakozóhely, mégpedig filmszínház. A Kinizsi mozi működött az épületben több évtizeden keresztül, amit később, a rendszerváltás után Blue Box névre kereszteltek át. Ekkor már a Budapest Film volt a működtetője. A hely jó darabig hatalmas népszerűségnek örvendett, köszönhetően többek között annak is, hogy nemcsak moziként, de táncos-zenés szórakozóhelyként is üzemelt. Azonban előbb-utóbb – mert a piaci verseny éleződött, a Blue Box viszont semmit nem változott-fejlődött, sőt, az épület lassan a széthullás határán állt már – elérte a piacgazdaság kevésbé jótékony szele, s a hely ráfizetésessé vált. Pályázatot írtak ki a hasznosításra, majd felújították, s 2002 májusában az épület újra megnyitotta a kapuit – jelentősen átfazonírozva (kisterem, nagyterem és egy fedett-fűtött, galériás, színpados kerthelyiség), Kultiplex néven. Míg korábban a mozi volt a fő csapásirány, addig a megújulást követően ez a tevékenység kissé a háttérbe szorult, az előtérbe pedig a koncertek és a vendéglátás került. Na és ne feledkezzünk el arról sem, hogy itt talált otthonra ismét az akkoriban mostoha sorsú Tilos Rádió legénysége is.
hirdetés

A Budapest egyik legnagyobb klubjának számító szórakozóhely, amely 1000 főt simán elbírt, nagyon gyorsan népszerűvé vált az alternatív zenei közegben, s a Kultiplex iránti rajongói elkötelezettség alig csökkent valamit is az évek során. A Kulti programja mindig is sokszínűnek számított, mert a programszervezők fantáziáját sosem szorította sarokba a műfaji megkötöttség: a legdurvább metáltól az elektronikáig bármi belefért. Egy fontos programszervezési kritériumot kellett csupán betartani, ami viszont nem volt nehéz: a fellépő essen kívül a gyakran kínos hazai mainstream popzenei közegen. Ugyanakkor a Kulti tehetséggondozással is foglakozott: felkutatott és fellépési lehetőséghez juttatott kevésbé ismert, tehetséges és ígéretes előadókat és zenekarokat. Csak hogy egy nevet említsünk: ilyen volt az idén modern rock kategóriában Fonogram-díjat nyert Subscribe. A Kultiplex legénysége a programjában szereplő zenekarok és lemezlovasok külföldi népszerűsítése érdekében együttműködési kapcsolatot épített ki a régió hasonló méretű és műsorstruktúrájú helyszíneivel.
Most mindez lassan múlt idővé válik. Február 28-áig ki kell üríteni az épületet, hogy helyét fűmaggal vessék be, és parkot alakítsanak ki a rajta. Mindezt azért, mert a IX. kerületi önkormányzat ingatlanfejlesztőknek eladott egy Üllői úti telket, ahol szálloda épül, némi zöldterület feláldozása árán, amit azonban valahol máshol pótolni kell. És mivel a környékbeli lakók (legyünk őszinték: nem mindig alap nélküli) bejelentései miatt az önkormányzatnak gyakran volt konfliktusa a Kultiplex-szel, amit már nagyon untak, illetve az épület és a mellette álló játszótér is nagyon rossz állapotban van, ami egy olyan turistavonzó utca, mint a Ráday, közelében nem vet túl jó fényt a kerületre, ezért esett a választás erre a területre. Vagyis egy egészen jó, a fővárosi klubélet egyik különlegességének számító szórakozóhely azért tűnik el, mert túl sok érdek ütközik, amiket kibékíteni, jó magyar szokás szerint, nem lehet. A dolgot nehezíti minden bizonnyal még az is, hogy nagy-nagy pénzek mozognak a háttérben. A civilek persze próbálkoznak, de nem sok eséllyel. Megpróbálták beadványok útján, például, hogy nyilvánítsák műemlékké az épületet – de persze semmi nem lett a dologból. Végső elkeseredésükben Bakács Tibor Settenkedővel az élen radikális bejelentést tettek: amennyiben az önkormányzat nem jelöl ki a parknak egy másik területet a kerületben, akkor a bontást önkényes ingatlanfoglalással próbálják megakadályozni. Az önkormányzat azonban vonogatja a vállát, nem érdekli a civil kezdeményezés, tudják jól, percek alatt és jogszabályok mögé bújva hamar leszerelik azt, és megvalósítják városrendezési tervüket.
A Kulti hattyúdala viszont még folyik, s ha el akarunk búcsúzni a nagyszerű szórakozóhelytől, pár napig még megtehetjük, a stílszerűen Dózer névre keresztelt, február 23-ig tartó fesztivál valamelyik programjának meglátogatásával.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor