Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Dr. Sándor Anna, a Spinoza Színház igazgatója
2009-18. szám

Hogyan kapcsolódik – ha kapcsolódik egyáltalán – a Spinoza Zsidó Fesztivál a Zsidó Nyári Fesztiválhoz?
Dr. S. A.: A Spinoza a Dob utcában hetedik éve rendezi meg saját szeptemberi zsidó fesztiválját.

Mi közvetlenül a zsidó újév előtt, illetve a Zsidó Nyári Fesztivál után szervezzük zsidó kulturális programjainkat (szeptember 6–17). Ezzel előáll az az európai unikum, miszerint a két fesztivállal együtt Budapest majd’ egy hónapig a zsidó kultúra fővárosa. Ilyen értelemben a két fesztivál erősíti egymást. A Spinoza-fesztivál különlegessége, hogy egy időben, egy helyen van minden: zene, színház, film, paródia, kiállítás, kabaré és legfőképp: okos emberekkel való beszélgetés.

Több izraeli vendég is fellép a Spinozában, például a tel-avivi jiddis színház. Hogy sikerült őket ide csábítani?
Dr. S. A.: Jeruzsálemből idén André Hajdú, budapesti születésű, izraeli zeneszerzőt hívtuk meg, aki hiába világhírű, Magyarországon nemigen ismerik. Hajdú a zsidó történelmet jeleníti meg a zene erejével, előadásából, zenéjéből többet értünk meg a zsidóság történelméből, mint a történelemkönyvekből. Ami a tel-avivi jiddis színházat, a Yiddishpielt illeti, először lépnek fel Magyarországon. Megnéztem őket Tel-Avivben, s azt mondtam: kerül, amibe kerül, el kell hoznom őket Budapestre. Produkciójuk a leghíresebb zsidó jazzénekeseknek, a világhírű Barry nővéreknek állít emléket. Jó hangjuk, humoruk, színészi képességük,nyelvtudásuk (kilenc nyelven énekeltek) fél évszázadon keresztül elbűvölte Amerikát.

Az ugyancsak magyar születésű, izraeli író, Efraim Kishon: A színház kész kabaré című kabaréját is láthatjuk.
Dr. S. A.: Ephraim Kishon évekkel ezelőtti halálának napján a Spinoza épp az izraeli szerző művét játszotta. Most a közönség ezt a darabot – amely arról szó, hogy mit lát egy civil (író), ha betéved a színházi fenevadak közé – felújítva nézheti meg.

Mi a helyzet a fesztiválon fellépő okos emberekkel?
Dr. S. A.: Ebben a témában Heller Ágnes és Popper Péter neve megkerülhetetlen. Hellerrel a zsidó Bibliában fellelhető családi konfliktusokról beszélgethetünk, továbbá arról, mi az, ami ebből manapság is aktuális. Popper Péter Yom Kipur ünnepe kapcsán azt boncolgatja, vajon mindig van-e megbocsátás.
hirdetés


A zene és a humor elmaradhatatlan egy zsidó fesztiválon.
Dr. S. A.: Ami a zsidó humort, kabarét illeti, azt nem prezentálhatja jobban más, mint Sándor György humoralista, aki saját történetekkel, továbbá a zsidó-keresztény párbeszéddel szórakoztat-tanít bennünket. És persze elmaradhatatlan Bächer Iván zsidó kabaréja, ami tulajdonképp zenés politikai kabaré. Jávori Ferenc Fegya és Dunai Tamás az orosz-zsidó dallamvilágból ad ízelítőt, a zsidó klezmer zenét ez évben a Veszprémer Klezmer Band képviseli.

Film, kiállítás?
Dr. S. A.: A Závada Pál forgatókönyve alapján Weisz Sándor, tótkomlósi fotográfus életéről és koráról készült film szerepel a fesztivál programjában. Kapolka Gábor fotóművész a Spinoza-fesztiválok és egyéb programok alatt rendszeresen fotózik, ezeket a képeket most mutatjuk be.

Ki finanszírozza a fesztivált?
Dr. S. A.: Bár némi támogatást kapunk (NKA, főváros, izraeli követség), a költségek nagyobb részét magunk álljuk. Így – mondhatni – mi vagyunk a magyar kultúra, illetve a magyarországi zsidó kultúra egyik nagy mecénása.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor