Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Éjjel-nappal színház
2009-20. szám / Bóta Gábor

Magács László, a MERLiN Színház igazgatója, a Befogadó Színházak Társulásának elnöke, a Debreceni Alternatív Színházi Szemle és az Évadnyitó Színházi Fesztivál szervezéséből is kiveszi a részét. Azzal nem foglalkozik, hogy hosszú távon mi lesz a MERLiN sorsa, mert, ha ezt tenné, már régen infarktust kapott volna.

Az Évadnyitó Színházi Fesztivált tavaly rendeztétek meg először. Hasonlít egy kirakodóvásárra. Minden színház nyithat egy standot az Andrássy úton, és árulhatja a portékáját, előadásrészletek formájában is.
M. L.: Igen, annak idején még Jordán Tamás ötlete volt a Csepűrágó Fesztivál, és ez annak valamilyen variációja. Az a legfontosabb törekvésünk, hogy bemutatkozzanak a színházak, lépjenek ki a közönség elé. Logikus a kapcsolat az Európai Mobilitási Héttel, amelyen a Föld Napja előtt a különböző civil szervezetek jelennek meg. Emiatt a rendezvény miatt amúgy is lezárták az Andrássy utat, és volt igény arra, hogy a kultúra jelentősebben jelenjen meg, így lett igen jó az együttműködés.

A Csepűrágó Fesztiválon voltak eleve oda készülő produkciók.
M. L.: Ilyen azért van az évadnyitón is, sőt, idén már versenyt is hirdettünk a standok között.

Jegyárusítás lesz?
M. L.: Valamennyi színház árul jegyeket.

Netán kedvezménnyel?
M. L.: Az már a színházak dolga, de nem rossz ötlet.

Akár még last minute bérletek is kaphatók lesznek?
M. L.: Ez is abszolút jó ötlet. Nekem igen fontos szempont volt, hogy az Operaház ugyanúgy jelenjen meg ezen a rendezvényen, mint az alternatív együttesek. Jövőre azt is tervezzük, hogy a vidéki teátrumokat is meghívjuk.
hirdetés

Tavaly költözött az Alternatív Színházi Szemle Debrecenbe, ami korábban Szegeden volt, és lényegében egybeolvadt a Thealter rendezvénysorozatával, amin főleg külföldi alternatív produkciók szerepeltek.
M. L.: Szegeden valóban összemosódott a két rendezvény, és már túl nagy volt a felhozatal. A BESZT, vagyis a Befogadó Színházak Társulása átvette a szervezését ennek a fesztiválnak, és a mi egyik missziónk az, hogy megszüntessük a Budapest-központúságot, minél több vidéki játszóhelyet építsünk ki. Halász János, a város alpolgármestere azt mondta nekünk, ha ezt a fesztivált odaszervezzük, akkor mindenben – anyagiakban is – segítenek, és tartotta az ígéretét. A tavalyi fesztivál nagyon kellemes meglepetése, hogy volt közönség, szép házzal mentek az előadások. Igen jó együttműködő partnereket találtunk, például a Modemet, a Kölcsey Művelődési Központot, a Csokonai Színházat. Segítőkészséget éreztünk. Majd szeretnénk egy nemzetközi utcaszínházi sorozatot is, ami nem feltétlenül ennek a rendezvénynek a része, de azt a célt szolgálja, hogy még inkább integrálódjunk a városba. És azt is szeretnénk, ha nemcsak erre az egy hétre jelenne meg az alternativitás a városban, hanem lenne olyan keret, amivel utaztatni tudunk társulatokat.

A MERLiN Színházról időnként elterjed, hogy lebontják, és hogy mellette épül egy hangverseny- és kongresszusi központ, amiben esetleg helyet kap a Merlin is. Mi a helyzet ezzel a tervvel?
M. L.: Láttam az Egeraat holland építészeti iroda – amelyik megnyerte a pályázatot – tervét, sőt, a vicc kedvéért a MERLiN-ben mutatta be, amit majd lebont. Fogalmam sincs, hogy mi lesz. Elvben az új építményben van a MERLiN-nek helye, van közösségi tér, színház.

Hamarosan elkezdődik az építkezés?
M. L.: Nem tudom. Azt tudom, hogy furkálják a földet, tervek vannak, és állandóan változik az aránya a közhasznú és privát funkciónak.

Miért, nem hangversenyterem és kongresszusi központ készül?
N. L.: Nem, ez egy nagy pláza, aminek közfunkciói is vannak. Turisztikai információs központtal, előadótérrel, műjégpályával, egy belvárosi közösségi központtal.

A pályázati kiírás szerint az építő meg is hagyhatja a MERLiN-t, ellenkező esetben köteles biztosítani számára helyet az új létesítményben.
M. L.: Ez az építő le akarja bontani. Amit azért találok furcsának, mert ez az 1926-ban készült, egykori trafóépület minden normális városban műemlék lenne.

Hadakozol a lebontás ellen?
M. L.: 1991-ben alakult a MERLiN. ’94-ben lebontottak körülötte mindent. Azóta rendszeresen szó van valamiről, arról például, hogy park, pláza, föld alatti garázs lesz a helyén. Ha minden ilyen ellen hadakozom, már rég infarktust kaptam volna. Nem érdekel.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor