Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat

Díjlovas és Fogyatékosok Lovas Versenye – Ügyességi és gyorsasági vetélkedés Fóton
2009-20. szám / Pavlovics Ágota

A Magyar Lovasterápia Szövetség 2009. szeptember 25–27. között immár ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi Díjlovas Versenyét CDI***/CDN és a Fogyatékos Lovasok Versenyét Fóton. A részletekről Bozori Gabriella lovasterapeuta beszélt a Pesti Műsornak.

– Mit jelent a gyakorlatban a lovasterápia?
– A lovasterápia a ló és a lovaglás hatásainak tervszerű felhasználása a gyorsabb képességfejlődés, gyógyulás és rehabilitáció érdekében. A terápiás lovaglás során a ló mozgása és közreműködése révén, valamint a lóháton végzett játékos gyakorlatok, feladatok segítségével jól fejleszthetők a motoros képességek, mint pl. a mozgáskoordináció, az egyensúly, a helyes tartás, de a kognitív képességek is (érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem, gondolkodás és beszéd). Ahogy a ló mozog, a lovon ülő gyerek folyamatosan „kibillen” egyensúlyából, aminek következtében az izmai megfeszülnek, máskor pedig ellazulnak, egyensúlya visszanyerése érdekében. A gyakorlatok olyan izmokat is megmozgatnak, amelyek hagyományos fizikai terápiával elérhetetlenek.

– A lovak mely tulajdonságai teszik őket alkalmassá arra, hogy ezeket a fejlesztéseket segítségükkel végezzék?
– A ló ritmikus mozgása hasonlít az ember járás közbeni mozgására. A lovon való elhelyezkedés változtatásával különböző izmokat tudunk „munkára bírni”. A ló megállítása és elindítása, járás-módjainak és haladási irányának változtatása jótékony hatással van a sérültek testére.

– A lovaglás milyen sérülések korrigálását segíti még?
– A lovasterápia nemcsak a mozgássérültek, hanem a tanulási akadályozottsággal küszködők, az értelmi sérültek, valamint a magatartásproblémás gyerekek fejlesztését is segíti. A ló irányítása komoly mozgáskoordinációt követel, hiszen fontos, hogy a ló megértse, mit akar tőle, aki a nyergében ül. A ló minden jelzésre azonnal reagál, a befolyásolását segítő mozdulatok ismétlése, irányítása gyorsítja a reflexeket, javítja a cselekvés megtervezésének folyamatát. Kezdetben merevek a gyerekek, nehezen veszik fel a ló segítségét. Ám a görcsösség oldódásával a mozdulatok száma növelhető, amelyek a lóra való fel- és leszállásból fejleszthetők.
hirdetés

– Mi mindennel készülnek a 3 napos rendezvényre, milyen számokban indulnak a versenyzők?
– A tanulásban akadályozott, értelmileg sérült, és hiperaktív gyerekek külön kategóriában versenyeznek, és persze a kategóriákon belül is van életkori bontás. Sok érdekes szám lesz, például önálló lovaglás ügyességi pályán, ahol szlalomon, labirintuson való átlovaglás mellett egyensúlyozási, célbadobós feladatokat is végre kell hajtani. Lesz csapatváltó verseny is, amikor 6 csapat (mindegyik 4 tagú) vezetett lovakon egyszerre fog vetélkedni. Nagy várakozással nézünk a díjlovasok és a gyerekek közös vetélkedése elé is, melynek során előbbiek saját lovaikon mutatják be tudásukat, a gyerekek pedig vezetett lovakon adnak számot az egész évben végzett munkának köszönhető fejlődésükről. Célunk, hogy egy időben egy helyen mérjék össze tudásukat sérült és az ép lovasok. A versenyt minden évben nagyon várják a gyerekek, hiszen ez életük rendkívül fontos eseménye, az elért siker pedig egész éves kemény munkájuk jól megérdemelt gyümölcse.

– Hány gyereket várnak? Milyen jutalom vár a legjobbakra?
– Több mint 100 gyereket várunk az ország számos pontjáról. A résztvevők 2–3 számban is elindulnak. Az eredményeket éppen úgy, ahogy az olimpián, az elért helyezések összegzésével számítjuk ki. A díj 2,5 millió forint a díjlovasok és 2,5 millió forint a sérült versenyzők számára. A résztvevők utazási, szállás- és étkezési költségét szövetségünk fedezi, támogatóink (köztük az OTP Bank) segítségével.

Magyar Lovasterápia Szövetség
A szövetség 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy az országszerte dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek és oktatók bevonásával alakította ki a gyógytornászok, valamint a gyógypedagógusok kétéves továbbképzési rendszerét. Bővebb információ: www.lovasterapia.hu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor