Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Érdek nélkül
Egy cipőben járnak – Pénzügyi kultúra és képzőművészet
2009-22. szám / Pavlovics Ágota

A Corporate Social Responsibility (CSR), magyarul a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának remek példája a kortárs képzőművészek támogatását célul tűző új és jelentős összegű díj, amelyet az Aviva Életbiztosító alapított. Az Aviva Képzőművészeti Díjról, valamint a CSR szerepéről dr. Zolnay Judittal, a társaság értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.
Hogy kerül a csizma az asztalra, egy életbiztosításra szakosodott pénzintézet miért éppen a kortárs képzőművészek támogatását tartja méltó célnak?
Dr. Z. J.: Az Aviva brit anyavállalata 300 éves múlttal büszkélkedik, filozófiájának fontos elme, hogy a megtermelt profit egy részét vissza kell adni, a társadalom számára hasznos célok támogatására kell fordítani. Angliában például a Földet elsőként megkerülő vitorlázónő támogatására voksolt az Aviva. Egy darabig törtük a fejünket, hogy mi legyen az a kezdeményezés, ami mellé odaállunk. Saját kutatásaink azt mutatták, hogy Magyarországon minden 5–6. ember nincs tisztában alapvető pénzügyeivel, az öngondoskodás szükségszerűségével, így például a nyugdíja mértékével, illetve azzal, hogy a nyugdíja miből áll össze. Az is nyílt titok, hogy a kortárs képzőművészek helyzete nem éppen rózsás, kevés a rendelkezésre álló forrás, bizonytalan a jövő, innen már csak egy lépés volt, hogy felfedezzük az áthallást a két terület között, hiszen mind a pénzügyi, mind pedig a vizuális kultúra tekintetében van tér a fejlődésre.

Hogyan alakították ki a díj koncepcióját?
Dr. Z. J.: A legrangosabb brit, sőt, európai kortárs képzőművészeti elismerés, a Turner-díj koncepcióját vettük át. A brit hagyományt folytatva az általunk létrehozott díj hasonló szerepet kíván betölteni a magyar kortárs képzőművészet támogatásában, mint a Turner-díj.

Kik ítélik oda, és kik kaphatják meg a díjat?
Dr. Z. J.: Évente változó kuratórium dönt a díj odaítélésről, fiatal, 40 év alatti művészek részesülhetnek elismerésben. A bruttó ötmillió forintos díjat azok a magyar képzőművészek kaphatják meg, akik minimum 3 éve vannak a pályán és volt már legalább egy figyelemre méltó önálló kiállításuk.
hirdetés


Milyen kritériumok alapján döntött az idei nyertesek mellett a kuratórium?
Dr. Z. J.: A kuratórium a díjat a Kis Varsó művészpárosnak, vagyis Gálik Andrásnak és Havas Bálintnak eddigi életművük elismeréseként ítélte oda. Magyar kezdeményezés a közönség szavazata alapján kiadott, az Aviva Képzőművészeti Díjhoz kapcsolódó, bruttó ötszázezer forintos közönségdíj, amelyet idén Benczúr Emese kapott. A közönség a Műcsarnokban megrendezett kiállítás tartama alatt ismerkedhetett meg a művekkel, és szavazhatott a művészekre.

Mit gondol, miért nincs jelentősebb súllyal jelen a társadalmi felelősségvállalás Magyarországon?
Dr. Z. J.: Röviden: sok pénz kell hozzá. Bővebben: nem könnyű eredményesen felépíteni egy ilyen rendszert mindössze 20 év alatt. Csak jól és átláthatóan működő vállalatok adhatnak vissza a társadalomnak, és persze az állam támogatására is szükség van. Például Amerikában vagy Angliában az adományozás nemes cselekedetnek számít, a társadalom elismeri, az adományozó leírhatja az adójából, vagyis a pénzügyi rendszer is támogatja. Meggyőződésem, hogy sok kisebb méretű vállalat is kiveszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból, ám csak kevesekhez jut el a hírük. Én optimista vagyok és az Aviva sem veszíti kedvét. Komoly felelősséget vállaltunk azzal, hogy a nevünket adtuk ehhez a díjhoz. Megyünk tovább, mert biztosak vagyunk benne, hogy jó úton járunk. Gondolatban máris fejlesztjük a projektünket, jövőre ingyenes audioguide-dal tervezzük segíteni a kiállításra látogatókat, hogy könnyebben tudják befogadni az eléjük táruló gazdag képzőművészeti kínálatot.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor