A Cabernet sauvignon szőlőfajta nem hazánk szülötte, de otthonosan berendezkedett, az összes vörösboros borvidékünkön előfordul. Amúgy igazi kozmopolitának tekinthető, hiszen az egész világon termesztik, és a divathullámoknak megfelelően hol az egekig magasztalják, hol pedig mozgalmat indítanak a kiirtására. Magyarországon a kilencvenes évek elején-közepén minden magára valamit is adó borsznob – sokszor fülsértő kiejtéssel – szajkózta a nevét, mutatva, hogy birtokában van a „titkos tudás”. A lelkesedés időközben lelohadt, és a borászok jelentős része ma már inkább csak kötelező darabnak tekinti választékában. Felüdülés ezért olyanokkal összefutni, mint dr. Dula Bence 2002-es Egri Cabernet sauvignonja. A címkén az Eged-hegy lankáin található Czigléd-dűlő feltüntetésével a borász a szőlőt „betörő”, formáló termőhely fontosságát emeli ki. Hordós érlelésre utalnak pörkölt kávés, csokoládés illatjegyei, mellette bogyós gyümölcsökre, aszalt szilvára emlékeztető hatások fedezhetők fel benne. Nem kifejezetten vaskos tétel, inkább bársonyos csersavaival és tüzességével hódít. Érettsége, összetettsége miatt gombával vagy erdei gyümölcsmártással tálalt vadhúsok mellé ajánlható. Ár-érték bajnok, hiszen a Balzac utcai Colour WineWorld borszaküzletben mindössze 2100 forintba kerül palackja.
|