Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

Lendületes homoki borok
2009-22. szám / Geönczeöl Attila

Semmi különös nincs a Font Pincészet boraiban. Egyszerűen csak könnyedek, gyümölcsösek, szerethetők. Valahogy így képzelem el az ideális alföldi borokat. Egy nyári este vagy akár egy munkás nap megkoronázói lehetnek.
Ide tartozik, hogy a szakmai körök pár éve a három alföldi borvidéket együttesen Duna Borrégióként kezdték emlegetni, majd be is jegyeztették az elnevezést. Kissé sutának tartom az „átkeresztelést”, és kifejezetten bosszant, hogy ki kell írni a magyar borszótárból az Alföldet néhány inkorrekt borpancsoló miatt, akik a nagyközönség előtt lejáratták ezt az értékes országrészt! Inkább helyre kellene tenni a lerombolt hírnevet olyan lendületes homoki borok készítésével, mint az illatos Font-féle Irsai Olivér, a málnás, zamatos Kékfrankos rozé vagy a feszes, tartalmas Ezerjó. Még a néha kissé túl magas szén­sav­tar­tal­mat is meglehet bocsátani Font Gábornak, a pince fiatal borászának, hiszen jól lehűtve ez is a frissességet hangsúlyozza egy kis olaszos-frizzantés áthallással. A pincészet Soltvadkert és Bócsa határában elhelyezkedő szőlőterületei az elmúlt évtizedben nőttek fo­ko­za­to­san 28 hektárra, bár már ezt megelőzően több generáción át gaz­dál­ko­dott a család a földek egy részén. Az idők során modern, reduktív technológiát építettek ki, melyről azt kell tudni, hogy az oxigén kizárásával és a mustot alacsony hőmérsékleten (hűtötten) erjesztve megpróbálnak minél többet megőrizni a szőlő eredeti aromavilágából. Az ilyen módon megszülető tételeket nem tervezik hosszú időre, frissen érdemes elfogyasztani őket, ezért a palackban lévő szintetikus dugón sem érdemes meglepődni. Novemberre minden évben meg­je­len­nek a pincészet első borai, melyek szinte szétrobbannak a gyü­möl­csös­ség­től. Jó ár-érték arányú, megfizethető tételek ezek, melyek kiválóan elhelyezhetők egy-egy könnyed saláta, szárnyas- vagy halétel mellé, de például az Irsai Olivért aperitifként is érdemes alkalmazni. Élénk, játékos savai miatt az Ezerjó vagy a rozé tökéletes fröccsalapanyag. Mivel lazább szerkezetű borokról van szó, elsősorban a nagyfröccsöt (2 dl bor, 1 dl szóda) érdemes kipróbálni. A „csúcsbort” is érdemes megkóstolni: az Ezerjó válogatás a szőlőfajta kissé megtépázott becsületét igyekszik – méltó módon – helyreállítani.

Névjegy
Pincészet neve: Font Pincészet
Borvidék: Kunság
Főborász: Font Gábor
hirdetés

Saját szőlőterület: 28 hektár
Szőlőfajtáik: Ezerjó, Kövidinka, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, Kadarka, rozé és siller
Elérhetőségek: 6230 Soltvadkert, Bócsai út 9. Tel./fax: 78/482-733, mobil: 20/231-3983,
e-mail: info@fontpinceszet.hu, honlap: www.fontpinceszet.hu




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor