Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Pincesoron
Királyok borai
2009-24. szám / Geönczeöl Attila

Az ezredforduló táján vérre menő viták zajlottak a Tokaji Borvidéken és magyar szakmai-fogyasztói-sajtó körökben arról, hogy mi számít aszúnak és mi „csak” késői szüretelésű bornak, hány évig kell érlelni, milyen borászati módszereket lehessen alkalmazni,
ezek közül melyek a régebbiek és a többi. Mindebből az egyik legnagyobb, részben külföldi tulajdonban lévő borászat – afféle „királyi” felsőbbrendűséget tanúsítva – egyszerűen kimaradt, de legalábbis nemigen hallatta hangját. Az Áts Károly főborász és Hugh Johnson világhírű angol borszakíró által fémjelzett, mádi illetőségű pincészet csendben, elsősorban a nemzetközi piacra támaszkodva építkezett, és kialakította saját, jellegzetes stílusát. Kimondva, kimondatlanul, nevéhez híven, a legmagasabb szinteket célozta meg, az első időszakban kizárólag 5-6 puttonyos aszúkat, aszúesszenciákat és esszenciát készítve. Palackjaikon elsők között jelentek meg a borok bölcsőjének számító dűlők nevei, így a Mézes Mály, Szent Tamás, Betsek, Nyulászó és Birsalmás. A hatszáz éves mádi pincékben a több száz éves hagyományt, borászati módszereket a modern technika eszközeivel segítik. Ennek lényege az aszútermés gondos feldolgozása, az aszúszemek alapos feltárása, és az éveken át tartó érlelés, mely a fahordók pórusain keresztül zajló, finom, lassú oxidáció segítségével több évtizedes vagy akár évszázados élettartamot eredményez. Nagy formátumú, testes, igen összetett borok ezek, melyek nem a „népszerű” gyümölcsös-illatos vonalat követik, inkább bonyolult sokszínűségükkel, eleganciájukkal hódítanak. Mézes, aszalt gyümölcsös aromák, szép szerkezetű, gerincet adó savaik ellensúlyozzák a sokszor igen magas maradék cukortartalmat. Az évek során azonban az a régi igazság is bebizonyosodott, hogy egy királynak érdemes néha a nép közé vegyülni, a „pórnépet” is kiszolgálni, így megszületett két olcsóbb, ám hasonlóan magas színvonalú családtag, az illatosra-zamatosra hangolt száraz Furmint és a főborászról elnevezett Áts cuvée. Utóbbi az egyik legjobb ár-érték arányú késői szüretelésű tétel a piacon. A Royal Tokaji míves tételeit kóstolgatva évszázadokat utazhatunk, és megérthetjük, miért nevezték egykor az aszút a királyok borának.

Névjegy
Pincészet neve: Royal Tokaji Borászat
Borvidék: Tokaj
hirdetés

Főborász: Áts Károly
Saját szőlőterület: 107 hektár
Szőlőfajtáik: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály
Boraik: Furmint, Áts cuvée, 5 és 6 puttonyos aszúk, dűlőválogatások, Aszúesszencia, Esszencia
Elérhetőségek: 3909 Mád, Rákóczi út 35., tel.: 47/548-500, e-mail: manager@oceanbargrill.com, honlap: www.royal-tokaji.com

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor